Aproximativ şase tone de materiale pirotehnice au fost confiscate, iar poliţiştii au dat amenzi de aproape 200.000 de lei, în decurs de două luni, în cadrul acţiunii ”Pirotehnic” iniţiată de IGPR la nivel naţional. De asemenea, zeci de persoane sunt cercetate penal pentru nerespectarea regimului articolelor pirotehnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Poliţia Română a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că în perioada 25 septembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiunea naţională „Pirotehnic”, pentru prevenirea, constatarea şi combaterea evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, transferul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, cu precădere în perioada sărbătorilor de iarnă.
Acţiunea este structurată pe două faze. Prima fază a început la data de 25 septembrie 2023, fiind finalizată, la data de 13 noiembrie 2023, iar a doua fază se derulează, în perioada, 14 noiembrie 2023 – 5 ianuarie 2024.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cadrul primei faze a acţiunii, au fost verificate toate societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, în special cele care efectuează importuri/transferuri, în vederea recomercializării către terţe persoane juridice, sub aspectul respectării regimului legal al acestor produse. 
Totodată, au fost identificate persoanele fizice şi juridice neautorizate, care au comercializat articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale.
“Astfel, poliţiştii au efectuat 581 de controale la persoanele fizice şi juridice autorizate/neautorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii. Astfel, au fost constatate 62 de infracţiuni ce au ca obiect nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 60 de persoane. Poliţiştii au aplicat 91 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 105.100 de lei, fiind date şi 4 avertismente”, au precizat poliţiştii. 
În urma controalelor, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 4.442 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol P1, P2, T1, T2, F1, F2, F3 şi F4.
De asemenea, au fost efectuate 155 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.
Totodată, în faza a doua a acţiunii naţionale „Pirotehnic”, în perioada 14 – 24 noiembrie 2023, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 1.318 kilograme de articole pirotehnice din categoriile de pericol F1, F2, F3, F4 şi P1, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei.
“Au fost constituite 24 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat 31 de infracţiuni şi au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 83.500 de lei”, a precizat sursa citată. 
Poliţia Română face mai multe recomandări:
-Să cumpăraţi articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
-La achiziţionarea de articole pirotehnice verificaţi eticheta. Acestea să fie inscripţionate în limba română! 
-Să sesizaţi poliţia când constataţi că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Poliţiştii reamintesc faptul că articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.
De asemenea, articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Poliţiştii au transmis că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în următoarele situaţii: 
a) între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 de m de păduri.
Poliţiştii au mai precizat faptul că este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.