Premierul Ludovic Orban consideră că la începutul programului de lucru fiecare angajat la unei instituţii publice să spună ”Da se poate”, precizând că ceea ce aude cel mai des este ”Nu se poate, nu e voie” şi că o adresă semnată de un director general e considerată mai importantă decât o reglementare.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragoş Anastasiu, i-a transmis premierului Ludovic Orban în cadrul videoconferinţei ”RoInvest”, organizată de Agenţia de presă News.ro, că trebuie investit în resursa umană, în aparatul administrativ şi că trebuie schimbată mentalitatea.
“Sunt de acord că una din marile probleme este problema de mentalitate. Cred că la începutul programului de lucru ar trebui ca fiecare angajat al unei instituţii publice să spună ”Da, se poate”. Din păcate, astăzi cuvântul pe care îl aud cel mai des e: Nu se poate, nu e voie, nu îţi permite nu ştiu cine”. Şi de multe ori o adresă semnată de un secretar general sau de un director general din implementare, bate o reglementare. Ştim bine în ce administraţie trăim”, a afirmat Ludovic Orban.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a amintit că deocamdată este interzisă angajarea în sectorul public după ce Parlamentul a aprobat o lege care nu permite acest lucru în starea de alertă.
“Nu întâmplător m-am referit la Programul Operaţional de Creştere a Capacităţii administrative. Noi am venit cam târziu, el deja a fost gândit şi diferitele proiecte din cadrul programului de creştere a capacităţii administrative au fost deja semnate, sunt în derulare şi nu au existat nişte criterii de evaluare expost sau gândire legată de nevoile de creştere a anumitor cunoştinţe, capacităţi, abilităţi în domenii care sunt necesare în perioada ca va veni. Adică nu e adaptat programul pentru nevoile perioadei care va urma. Evident că vom suplini. Deocamdată e interzisă angajarea în sectorul public, organizarea de concursuri, inclusiv concursuri pentru funcţii publice pentru angajaţi care sunt în administraţie, prin Legea 55 e dată pe perioada stării de alertă. Cât e stare de alertă, Parlamentul a considerat că trebuie să ne închidă orice fel de posibilitate de a putea aduce sânge proaspăt în administraţie”, a menţionat premierul.
Orban a precizat că în ultimii trei ani investitorii au fost tratataţi ca duşmani, nu ca nişte parteneri.
“A existat o perioadă de timp în care tendinţa a fost de a nu trata investitorii ca pe nişte parteneri foarte serioşi. Cel puţin în ultimii trei ani de zile a fost o întreagă nebunie în care erau duşmani, companiile multinaţionale erau tratate ca duşmani, nu ca investitori serioşi şi parteneri.Trebuie să arătăm că România este o ţară în care se pot face afaceri în regulă, profitabile, o ţară stabilă, o ţară cu reglementări predictibile, o ţară în care Guvernul este un partener al investitorilor şi va creşte nu numai suma totală sau numărul investitorilor, ci şi calitatea investiţiilor. (…) Românul este foarte inventiv, foarte creativ, românul are capacitatea de a păşi cu destul curaj pe un teren nebătut. Întotdeauna am fost obişnuiţi să ne adaptăm, să improvizăm, aceste lucruri pot fi transformate într-un avantaj şi evident în egală măsură sunt extrem de importante aceste investiţii şi pentru tot ceea ce înseamnă transferul de tehnologie, tot ceea ce înseamnă evoluţia industriilor orizontale, care se dezvoltă în jurul marilor investitori care aduc know-how, care fac transfer de tehnologie, generează competenţe pentru cei care lucrează în diferite capacităţi economice noi”, a mai transmis Ludovic Orban.
Videoconferinţa “RoInvest” este organizată de Agenţia de presă News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media şi Agenţia de PR şi comunicare Plurivox. Parteneri ai evenimentului sunt Alpha Bank, ROCA Investments, CEC Bank.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.