Vicepremierul Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, susţine că prevederile Codului Administrativ sunt benefice pentru administraţia din România şi reprezintă un pas major în simplificarea procesului administrativ. Declaraţia lui Suciu vine după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea OUG 57/2019 prin care a fost adoptat Codul Administrativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Codul Administrativ, în forma aprobată de Guvernul PSD-ALDE pe 25 iunie, a fost asumat de către toţi membrii Cabinetului şi susţinut de toate structurile asociative ale administraţiei publice locale: Uniunea Naţională a Consiilor Judeţene din România – UNCJR, Asociaţia Municipiilor din România – AMR, Asociaţia Oraşelor din România – AOR, Asociaţia Comunelor din România – ACoR (conform anexelor 1-4 - scrisorile de susţinere transmise de structurile asociative), se arată într-un comunicat al MDRAP remis News.ro.

Conform sursei citate, promovarea acestuia pe bază de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului a fost solicitată de aceste structuri asociative.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, Codul Administrativ: creează un cadru legal unitar, coerent, clar şi simplificat pentru activitatea administraţiei publice, integrând mai multe acte normative; are ca scop îmbunătăţirea serviciilor publice, prin înlăturarea consecinţelor negative semnalate în special de practicieni; reglementează următoarele domenii: administraţia publică centrală; administraţia publică locală; prefectul, instituţia prefectului şi serviciile publice deconcentrate; reguli specifice proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale; statutul funcţionarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administraţia publică şi evidenţa personalului plătit din fonduri publice; răspunderea administrativă; serviciile publice, mai precizează comunicatul.

”Codul Administrativ al României reprezintă un act normativ complex, care creează cadrul necesar pentru modernizarea şi eficientizarea administraţiei publice. După cum am spus în repetate rânduri, acest Cod nu este pentru conducătorii administraţiei publice, ci pentru funcţionarea corectă a instituţiilor în interesul cetăţenilor. Voi susţine în continuare că prevederile Codului sunt benefice pentru administraţia din România şi reprezintă un pas major în simplificarea procesului administrativ”, a precizat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, citat în comunicat.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea OUG 57/2019 referitoare la Codul Administrativ, invocând că aceasta nu răspunde exigenţelor Constituţiei privind delegarea legislativă, contravine prevederilor constituţionale privind mandatul reprezentativ, răspunderea membrilor Guvernului şi controlul parlamentar al activităţii Guvernului şi contravine art. 115 alin. (6) din Constituţie, întrucât afectează regimul instituţiilor fundamentale ale statului, în speţă Guvernul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.