Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a prezentat, vineri, după şedinţa de Guvern, prevederile Ordonanţei de Urgenţă care a fost adoptat şi care cuprinde fluxurile financiare din cadrul PNRR, respectiv instituţiile statului implicate în PNRR şi modul în care circulă financiar banii. Ministrul a precizat că o noutate din Ordonanţă este faptul că anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), care pot ajuta ministerele în proiecte sociale, precum educaţie sau sănătate. Vîlceanu a dat asigurări că banii nu vor merge la baronii locali ci la comunităţi.
Ministrul Dan Vîlceanu a arătat că Ordonanţa este un jalon din cele 20 pe care România trebuie ăs le îndeplinească în implementarea PNRR şi se referă la fluxurile financiare din cadrul PNRR, fiind mai degrabă un text tehnic, care arată instituţiile statului implicate în PNRR şi modul în care circulă financiar banii între aceste instituţii.
”Ceea ce este de reţinut este că această ordonanţă este şi un jalon din cele 20, este al şaselea în cadrul celor care specifică modul în care banii vor circula”, a spus Vâlceanu, arătând că modul de circulaţie al banilor în PNRR este diferit de fondurile europene clasice, pentru că aici totul merge prin buget, cu prevederi bugetare care sunt cuprinse în legile bugetare şi raportări din trei în trei luni a nevoilor şi a fondurilor folosite.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vîlceanu a mai spus că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene monitorizează acest circuit şi comunică Comisiei Europene.
Ministrul a mai anunţat că o noutate din această Ordonanţă este că anumite investiţii vor fi efectuate prin agenţiile de dezvoltare regională (AdR-uri), pe domenii sociale, precum sănătate şi educaţie.
Despre implicarea ARD-urilor în proiectele pe PNRR, Dan Vîlceanu a spus că sun instituţii care trebuie ajutate în anumite aspecte şi a arătat că Ministerul Sănătăţii sau MInisterul Muncii nu au fost campioane la atragerea fondurilor europene, şi este bine că ajută aceste Agenţii de Dezvoltare Regională, pe componente sociale, sănătate.
Ministrul a recunoscut că la început nu a fost de acord cu preluarea de către ADR-uri a acestor proiecte, apoi, după ce a văzut care sunt coordonatorii de reformă care trebuie ajutaţi, a înţeles.
Întrebat dacă există riscul ca aceste fonduri din PNRR să ajungă la baronii locali, Vîlceanu a spus : ”Să ştiţi că aşa cum sunt verificate şi alte fonduri, toate instituţiile de la Autoritatea de Audit şi alte instituţii sunt implicate în verifcările din cadrul PNRR. Aceste fonduri nu ajung la baronii locali, ci la comunităţi. În ceea ce mă priveşte pe mine, de fiecare dată voi fi acolo ca să spun că avem nevoie de banii din PNRR care se duc la cetăţeni”, a spus el.
Despre faptul că această modificare a fost impusă de PSD, Vîlceanu a replicat că ”este o discuţie mai veche, care a început din vară, când premierul Florin Cîţu a avut o discuţie la Timiş cu cei de la nivel local şi de atunci sa izvorât ideea că, în unele investiţii, cei de la ADR-uri cu expertiză ar putea da o mână de ajutor”.
”Există şi un comitet interministerial, al cărui preşedinte este premierul Nicolae Ciucă, şi în care ministrul fondurilor europene este vicepreşedinte, care poate lua în discuţie măsuri, în cazul în care apar întârzieri în implementarea acestor proiecte prin PNRR, a mai afirmat Vîlceanu, arătând că principala sancţiune pentru nerespectarea termenelor este rezilierea contractului.
”Nu ne dorim asta, în momentul în care a fost construit PNRR, s-a bazat pe chestiuni legate de maturitatea proiectelor”, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.