USR reclamă că un amendament care "ar amnistia" plagiatele făcute înainte de 2011 a fost introdus într-un proiect care vizează educaţia preşcolară în comunităţile defavorizate, iniţiat de un deputat de la minorităţi şi semnat de lideri PSD şi PNL. "Borfaşi mărunţi, genul pe care istoria nu-i ţine minte nici la notele alea de subsol pe care n-au fost în stare să le pună", afirmă vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Barna, despre aceştia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Cu războiul lângă noi şi criza umanitară deja aici, majoritatea parlamentară se ţine de coţcării. Azi: spălarea de plagiate a celor care şi-au copiat tezele de doctorat înainte de 2011 şi nu sunt puţini. Cum se apără o hoţie? Hoţeşte! Au băgat pe şest azi la Comisia de Educaţie un amendament care ar amnistia plagiatele făcute înainte de 2011. Pentru că n-au ruşine, amendamentul a fost făcut la un proiect despre cu totul altceva: educaţia preşcolară în comunităţile defavorizate. Pasămite, amnistierea plagiatului este în sprijinul copiilor defavorizaţi. Cinism", a afirmat Dan Barna, luni seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că deputatul USR Andrei Miftode "a fost pe fază şi a sesizat măgăria", dar marţi proiectul ajunge în plen la vot final.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Ce face amendamentul? Consfinţeşte legislativ teza dragă doctorilor scoşi la fabrica de plagiate: furtul nu era furt, pe vremuri. Ba era tot furt să copiezi zeci sau sute de pagini fără citare şi să le dai drept lucrare de doctorat, măi doctorilor copişti! Românii buni se mobilizează zilele astea cu tot ce pot să-şi ajute semenii aflaţi în nevoie. În vremea asta, borfaşii tot borfaşi: textuleţe de lege cu dedicaţie băgate pe sub uşă, să reparăm CV-ul “prea doctorilor” colegi. Borfaşi mărunţi, genul pe care istoria nu-i ţine minte nici la notele alea de subsol pe care n-au fost în stare să le pună", a susţinut Barna.

La rândul său, senatorul USR Ştefan Pălărie a afirmat că în Parlament unii încearcă "să fure” legi.

"Metoda nu e nouă şi ne aminteşte de Iordache şi Nicolicea: avem un cal troian băgat într-o lege în care ne-am trezit cu prevederi despre cu totul altceva… despre doctorate şi amnistia unor plagiatori! Iată, pe larg, cum a ajuns o lege despre mediatori în comunităţi defavorizate să amnistieze plagiatori. Vorbim de PLX614/2021, care a început drept una „inocentă”, avându-l ca principal iniţiator pe deputatul Cătălin Zamfir Manea, de la minorităţi, dar contrasemnată de numeroşi lideri PSD (inclusiv de Marcel Ciolacu) şi PNL. Pe scurt, ea propunea ca la nivelul fiecărui inspectorat să mai fie adăugată încă o funcţie de inspector specializat în comunităţi dezavantajate sau minoritate romă, dar şi să elimine criteriul diplomei de bacalaureat pentru mediatorii şcolari. Totul obişnuit până aici, chiar dacă problematic", a arătat el.

Senatorul a menţionat însă că "mai departe începe nebunia".

El a explicat că iniţiativa a trecut pe ordinea de zi a Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor în 15 februarie 2022. Raportul a fost, cu majoritate, unul de admitere cu amendamente minore adoptate.

Ulterior, "în mod inexplicabil", a susţinut Pălărie, iniţiativa a fost retrimisă la Comisie şi a ajuns din nou pe ordinea de zi a Comisiei de învăţământ în 1 martie.

"În timpul şedinţei, domnul Manea a explicat doar elemente generale şi, după expunerea punctelor de vedere ale partenerilor sociali - părinţi, elevi şi alţi membri ai Comisiei, preşedinta de comisie Natalia Intotero a supus la vot un raport de admitere „cu amendamente admise”. Doar că acele amendamente nu au fost supuse la vot în şedinţă nici individual, nici în grup. Nimeni nu bănuia ce avea să urmeze", a continuat senatorul USR.

Potrivit acestuia, "parlamentarii s-au trezit cu un raport de admitere cu amendamente admise - printre care şi o şopârlă mare cât un dinozaur, un amendament care nu are NICIO LEGĂTURĂ, nici cu inspectoratele şi nici cu mediatorii şcolari, dar care propune o uriaşă fraudă: „amnistierea” tuturor plagiatorilor din doctoratele emise înainte de anul 2011".

"Toate dovezile pot fi găsite în rapoartele emise de Comisie şi în filmarea şedinţei de pe 1 martie - filmare în care este evidentă încălcarea regulamentului Comisiei - cel în baza căruia toate amendamentele trebuie să aibă vot distinct înaintea votului pe marginea raportului comisiei. Acest amendament „troian” - neprezentat membrilor comisiei nici înaintea şedinţei şi nici în timpul şedinţei, nevotat şi aterizat direct în raportul final al Comisiei - comite o atrocitate asupra legii educaţiei naţionale, de care probabil o grămadă de plagiatori abia aşteaptă să profite. Premeditare sau eroare? Oricare ar fi răspunsul, este absolut scandalos ce s-a întâmplat. Dorinţa unora de a salva plagiatorii cu titlul de doctor merge până la mijloace greu de închipuit, egale cu furtul comis de cei care au plagiat", a conchis el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.