USR îi cere luni ministrului Energiei să vină cu un plan concret de măsuri atât pe termen scurt, pentru a se evita o pană masivă de curent, cât şi pe termen lung, pentru creşterea capacităţilor de producţie şi de distribuţie a energiei electrice. Potrivit USR, în prezent, România se confruntă cu o situaţie extrem de gravă din cauză că producţia internă de energie este insuficientă, iar reţeaua de distribuţie, veche şi suprasolicitată, riscă să cedeze. Deputatul USR Radu Miruţă spune că, pe termen scurt, soluţia este să producem cu ce avem deja funcţional – termocentralele pe cărbune – care respectă toate condiţiile de mediu, nu să cumpărăm la preţ dublu de la vecini şi ratând ocazia să devenim jucători importanţi în regiune

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul USR Radu Miruţă, membru al Comisiei pentru Industrii si servicii din Camera Deputaţilor, susţine că şedintele şi comitetele ministrului Burduja nu introduc mai multă energie în Sistemul Energetic National, iar realitatea este că, în ultimii cinci ani, PSD şi PNL au închis 25% din producţia de energie electrică în bandă (producţie permanentă, care nu depinde de vânt şi soare), în România.

”PSD şi PNL au dat atacuri repetate la producţia de energie electrică a ţării prin acte precum OUG 108/2022, Legea 334/2022, OUG 175/2022, OUG 14/2023. O ţară cu un mixt energetic ideal ajunge să facă ştiri zilnice ca fiind ţara cu cele mai mari preţuri la energie. Aici ne-au adus, pe rând, PSD şi PNL. Acum se întorc, precum criminalii la locul faptei, şi se întreabă cine a comis crima. România are nevoie de strategie clară în domeniu, de investiţii şi de politicieni care iau decizii cu cap şi coadă!”, afirmă deputatul USR Radu Miruţă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Deputatul USR spune că, pe termen scurt, soluţia este să producem cu ce avem deja funcţional – termocentralele pe cărbune – care respectă toate condiţiile de mediu, nu să cumpărăm la preţ dublu de la vecini şi ratând ocazia să devenim jucători importanţi în regiune.

În plus, USR spuen că a depus în Parlament proiectul de lege al Responsabilităţii în Energie: închizi o capacitate de producţie doar după ce ai deschis una nouă de capacitate similară.

Senatorul USR Cristian Bordei îi cere, la rândul lui, ministrului Burduja să verifice dacă nu cumva a apărut o nouă gaşcă de băieţi deştepţi din Energie care profită de pe urma situaţiei create. 

”Situaţia pare stranie, pentru că se întâmplă doar pe piaţa energiei electrice, nu şi pe cea a gazului, care este relativ stabilă. Este posibil ca nişte băieţi deştepţi să fi manipulat piaţa pentru a face bani pe seama cererii ridicate din perioada caniculei? Mai ales că preţuri mai mari înseamnă şi taxe mai mari încasate la buget, care este foarte flămând. Să nu uităm că în România producătorii de stat controlează în continuare atât grosul producţiei, cât şi al rezervelor care intră la nevoie pe piaţa de echilibrare, iar întrebările care se pun sunt cine a venit cu acele preţuri absurd de mari pe piaţă, de ce nu au existat oferte alternative şi cum este gestionată rezerva de capacitate astfel încât la nevoie să nu se utilizeze cele cu cele mai mari costuri de producţie?”, subliniază Cristian Bordei.

Senatorul USR Cristian Bordei le solicită de urgenţă ministrului Burduja, ANRE şi Serviciul Supraveghere Funcţionare a Pieţei Administrate din cadrul OPCOM SA să răspundă acestor îngrijorări şi să verifice dacă există actori în piaţa de energie care, cu ştiinţa Guvernului, îi iau consumatorului român direct sau indirect sume tot mai ari de bani.

Senatorul USR Cristian Bordei mai atrage atenţia că astăzi, după şedinţa convocată de urgenţă, ministrul Burduja doar a recunoscut incompetenţa şi iresponsabilitatea guvernelor PNL şi PSD din ultimii 34 de ani, care doar au închis capacităţi de producţie şi au muls de resurse companiile de stat din Energie fără să se preocupe deloc de investiţii şi dă vina pe o problemă de funcţionare a pieţei unice europene din cauza căreia Ungaria ar fi cumpărat toată energia ieftină disponibilă din import.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.