USR acuză Executivul Ciolacu că i-a amăgit pe medicii din ambulatoriu că va bugeta corespunzător serviciile oferite de aceştia, după ce eri, prin Hotărâre de Guvern, a mai aprobat o suplimentare a bugetului Sănătăţii din Fondul de Rezervă, iar pe trimestrul IV al anului 2024, asigură o creştere de doar 50 de bani a punctului în ambulatoriile de specialitate – de la 4,5 la 5 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri, prin Hotărâre de Guvern, Marcel Ciolacu a mai aprobat o suplimentare a bugetului Sănătăţii din Fondul de Rezervă. Din nou pompieristic, conjunctural, cu medicii în stradă. Şi această suplimentare este doar praf în ochi: o creştere a punctului de decontare cu doar 50 de bani. Pe trimestrul IV al anului 2024, Guvernul Ciolacu asigură o creştere de doar 50 de bani a punctului în ambulatoriile de specialitate – de la 4,5 la 5 lei”, afirmă USR într-un comunicat.

”Cu adevărat dramatic este că bugetul Casei de Asigurări de Sănătate nu asigură finanţarea până la sfârşitul anului pentru niciuna dintre componentele sistemului medical românesc. Nici pentru spitale, nici pentru programele naţionale, nici pentru medicina prespitalicească. Marcel Ciolacu se prezintă ca salvator la fiecare alocare din Fondul de Rezervă, dar uită să precizeze că problemele pe care spune că le rezolvă sunt create chiar de guvernul pe care-l conduce. Mai mult, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu doar că refuză să explice public situaţia din Sănătate, dar nu a venit niciodată când USR l-a chemat în faţa Parlamentului pentru a prezenta cum arată, în mod real, sistemul medical”, spune deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

USR cere responsabilitate şi predictibilitate pentru Sănătate. Predictibilitatea este esenţială pentru medicina prespitalicească – medicina de familie şi cea din ambulatoriul de specialitate. Şi pentru asta e nevoie de un buget clar şi de o asumare politică.

”Aceste cabinete au cheltuieli de funcţionare în creştere, influenţate de inflaţie. Multe au împrumuturi sau leasing-uri pentru aparatură medicală. Salariile personalului trebuie să crească firesc. Descărcarea poverii dinspre spitale spre ambulatorii şi medicina de familie nu se poate face decât prin finanţarea predictibilă şi adecvată a acestor sectoare esenţiale. Politica de bacşiş şi folosirea discreţionară a Fondului de Rezervă pentru suplimentări de ultim moment ale unor domenii lăsate intenţionat şi asumat subfinanţate trebuie să înceteze”, mai spune Adrian Wiener.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.