O solicitare USR care vizează funcţionarea sistemului de justiţie din România a fost adoptată, luni, în Comisia de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Astfel, Comisia de la Veneţia va fi sesizată pentru a emite un punct de vedere cu privire la independenţa magistraţilor din România după excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ şi publicarea noului proiect de desfiinţare a SIIJ în varianta PSD-PNL, transmite formaţiunea, într-un comunicat oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului USR, solicitarea a fost prezentată în şedinţa de astăzi de parlamentarul Iulian Bulai, reprezentantul USR la APCE şi votată cu 23 de voturi pentru şi 11 împotrivă. Reprezentanţii PSD şi PNL din acest for au fost printre puţinii care s-au opus solicitării. 

 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Nu suntem singuri. Am solicitat Comisiei de la Veneţia să emită un punct de vedere pe speţele: independenţa magistraţilor (cazul judecătorului Danileţ şi nu numai) şi pe proiectul de desfiinţare a SIIJ - proiectul iniţiat de ministrul Predoiu care nu rezolvă problema pe fond: bâta politică de sancţionare a magistraţilor independenţi. Solicitarea a fost dezbătută în cadrul unei ample discuţii, iar votul a fost acordat cu largă majoritate. MVC trebuie respectat, SIIJ trebuie să dispară pe bune, nu doar pe hârtie. Acestea sunt mesajele zilei. Pentru această solicitare am colaborat cu colegul Stelian Ion. PSD-PNL trebuie să facă lucrurile corect şi transparent, nu îi vom lăsa să mimeze reformele în domeniul justiţiei”, a declarat deputatul Iulian Bulai, prezent  la şedinţa comisiei APCE. 
 
“Este o victorie importantă pentru că se trage un semnal puternic de alarmă privind posibile derapaje de la angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi privind atacurile la care sunt supuşi magistraţii independenţi”, a declarat vicepreşedintele USR Stelian Ion, fost ministru al justiţiei.
 
Potrivit lui Stelian Ion, este esenţial ca proiectul propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea Secţiei speciale să fie verificat de Comisia de la Veneţia. Proiectul minstrului Predoiu nu reface competenţa DNA, fiind împotriva recomandărilor din MCV şi a avizului anterior al Comisiei de la Veneţia.
 
”Practic, reînfiinţează o SIIJ la Parchetul general, cu filiale la parchetele de pe lângă Curţile de Apel, şi mută selecţia procurorilor noii structuri la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.  Lucrurile nu pot rămâne aşa cum îşi doresc actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR, ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis. Justiţia trebuie să fie apărată de orice fel de ingerinţe, ţinută departe de indicaţii politice, iar hărţuirea magistraţilor trebuie să înceteze. Proiectul ministrului Predoiu nu oferă aceste garanţii şi este nevoie de o opinie obiectivă, cum este cea a Comisiei de la Veneţia. USR este foarte hotărât să lupte în continuare pentru o justiţie independentă pe toate planurile. Îi mulţumesc şi îl felicit pe colegul meu Iulian Bulai pentru modul în care s-a luptat astăzi la APCE”, mai spune fostul ministru al Justiţiei. 
 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat, vineri, că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost pus în dezbatere publică. 

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.