Legea USR care asigură autorităţilor locale cadrul pentru deschiderea curţilor şcolilor, astfel încât copiii şi tinerii care vor să facă sport şi mişcare să aibă acces la terenurile de sport şi după program, a fost blocată de Guvernul PSD-PNL printr-o sesizare la Curtea Constituţională, a transmis USR, într-un comunicat oficial. Demersul este cu atât mai inexplicabil cu cât legea a fost votată aproape cu unanimitate de voturi la finalul sesiunii trecute, spun reprezentanţii USR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Decizia premierului de a ataca la CCR acest proiect votat de Parlament este un atac ruşinos la sănătatea fizică şi mintală a copiilor şi a adolescenţilor, care suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi a practica diverse sporturi în timpul lor liber. Nu ştiu cine l-a păcălit pe premier că e o idee bună să păstrezi lacătul pe curtea şcolii, probabil Ministerul Educaţiei care s-a opus vehement acestui proiect când era pe circuitul legislativ. Nu înţeleg ce are domnul ministru Câmpeanu împotriva copiilor şi adolescenţilor care vor sa facă mişcare, dar probabil are legătură cu lobby-ul directorilor de şcoli afacerişti care n-au absolut nicio emoţie să închirieze terenul de sport din incinta şcolilor unor terţi, dar brusc descoperă o mie de probleme şi îngrijorări când vine vorba de accesul elevilor şi în afara orelor de program”, a declarat deputatul USR Tudor Pop, iniţiator al proiectului de lege.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Propunerea legislativă prin care copiii şi tinerii puteau avea acces la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program a fost depusă în Parlament în luna mai 2021, iar votul final l-a primit, în Camera Deputaţilor, pe 21 decembrie 2021, după care a plecat spre promulgare.
 
”În loc de promulgare, pe 13 ianuarie a fost însă atacată la Curtea Constituţională de Guvernul României. Motivul invocat? Ar fi „neclare şi lipsite de previzibilitate” prevederile privind accesul terţilor în infrastructura şcolară”, se precizează în comunicat. 
 
„Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere, când ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campionii sedentarismului şi ai bolilor cardiovasculare din Uniunea Europeană. Nu mai zic de pandemia care a dat oricum peste cap viaţa tuturor. Sper ca judecătorii de la Curtea Constituţională să judece această speţă pe fond şi în spiritul acestui proiect de lege, unul care este în acord cu prevederile Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, nr. 69/2000. (..) Sigur că sunt provocări şi probleme care trebuie rezolvate: siguranţa copiilor, paza împotriva vandalismului, un buget pentru reabilitarea instalaţiilor sportive şi a suprafeţei de joc, dar costurile sunt mărunte în comparaţie cu efectele benefice pe termen lung. Urăsc să zic asta, dar până şi comuniştii lăsau copiilor libertatea de a se juca în curtea şcolii şi a grădiniţei. 30 de ani mai târziu, avem un premier şi un ministru care vor cu tot dinadinsul să ţină lacătul pe curtea şcolii”, mai declară deputatul USR Tudor Pop.
 
USR spune că a susţinut constant că trebuie luate măsuri pentru a face sportul cât mai accesibil tuturor, iar una dintre măsurile ce pot fi luate fără întârziere este tocmai deschiderea curţilor şcolilor după terminarea programului. 
 
Primarii USR au acţionat, de altfel, încă din primele luni de mandat, astfel încât copiii să se poată juca în siguranţă în curţile şcolilor. Decizii în acest sens au fost luate de primarul Timişoarei, Dominic Fritz, primarul Braşovului, Allen Coliban, primarii Sectoarelor 1 şi 2, Clotilde Armand şi Radu Mihaiu, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriela Pleşa şi primarul oraşului Victoria (Braşov), Camelia Bertea, fiind astfel deschise porţile a zeci de şcoli. 
 
Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport şi activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce priveşte nivelul de practicare a sportului şi mişcării. Printre motivele care întreţin această stare de fapt, românii menţionează şi lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc, se mai arată în comunicatul USR. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.