Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut, luni, o convorbire, prin videoconferinţă, cu omologul ucrainean, Oleksii Reznikov, în contextul situaţiei de securitate determinată de războiul declanşat de Federaţia Rusă asupra Ucrainei în data de 24 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Am discutat o destul de bună perioadă de timp despre ajutorul pe care noi îl dăm, despre tipul de mobilizare pe care poporul român o are şi autorităţile. Evident că ne-a mulţumit pentru asta. Am discutat, de asemenea, despre situaţia existentă în acest moment, despre gravitatea situaţiei, despre nevoile pe care le au. Ne-a confirmat faptul că se disctruge tot mai mult infrastructura şi formele de supravieţuire care ar putea să fie în această zonă”, a declarat, Vasile Dîncu, luni seară, la Digi 24. 

Acesta a precizat că a primit noi cereri de sprijin.
 
”Am fost rugaţi să sprijinim în continuare tot ce înseamnă nevoile Ucrainei, în această perioadă. Ne trimit liste şi cu ce au nevoie în această perioadă şi încercăm inclusiv să îi sprijinim în tranzitul ajutoarelor spre Ucraina. 
S-a bucurat foarte mult că am deschis la 9 martie un hub la Suceava care are deja o suprafaţă foarte mare de depozitate şi de logistică pentru a trimite rapid ajutoare umanitare înspre această zonă”, a mai declarat ministrul Apărării. 
 
Acesta a precizat că a discutat cu omoogul din Ucraina şi despre conceptele strategice ale NATO care urmează în iunie.
 
”Măsura strategică în zona europeană în care Ucraina pledează să fie prezentă în zona NATO şi să îi fie prezente ideile pe care le promovează în acest moment. Adică asigurarea securităţii în viitor, care este foarte important şi pentru care au nevoie probabil şi sigur că au nevoie de o garanţie (...) Probabil că era nevoie de mai mult realism şi din partea ucraineană pentru că în statutul NATO se prevede că nu poate fi primită o ţară care are un conflict. Să vă aduceţi aminte că atunci când am fost primiţi noi în NATO a trebuit să facem rapid un tratat cu Ungaria şi unul cu Ucraina chiar şi societatea nu a fost prea încântată în acel moment. S-a spus că poate l-am făcut prea repede, oamenii poate ar fi vrut să avem şi alte cerinţe, dar aceasta este condiţia NATO, să nu ai conflicte deschise în momentul în  care eşti primit în NATO şi este firesc acest lucru”, a mai declarat ministrul Apărării. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: Ministerul Apărării anunţă, luni, printr-un comunicat de presă că ministrul Vasile Dîncu a discutat cu omologul din Ucraina.  

”Pe timpul convorbirii au fost abordate evoluţiile dinamice ale situaţiei de securitate din Ucraina, fiind evidenţiat curajul armatei ucrainene în a lupta pentru ţara lor. Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea cu poporul ucrainean, susţinerea totală şi necondiţionată a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în graniţele recunoscute la nivel internaţional. În context, oficialul român a menţionat eforturile autorităţilor şi societăţii civile din România pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei ucrainene refugiate în urma agresiunii militare a Federaţiei Ruse”, se arată în comunicat.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit documentului, ministrul Vasile Dîncu a evidenţiat operaţionalizarea, la Suceava, a unui HUB umanitar, un centru logistic de stocare şi distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenţei umanitare către Ucraina. 

”Ministrul ucrainean al apărării a mulţumit părţii române pentru sprijinul acordat până în prezent, inclusiv pentru umanitatea manifestată de poporul român faţă de refugiaţii ucraineni, subliniind faptul că, în situaţia actuală, orice ajutor este necesar şi binevenit”, a mai transmis MApN.  

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.