O şedinţă de guvern susţinută de copii a avut loc, luni, la Palatul Victoria, condusă de consilierul de stat Mădălina Turza. Copiii miniştri pentru o zi au propus mai multe proiecte pe ordinea de zi, precum crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în tribunale, participarea copiilor la Summit-uri internaţionale, cabinete medicale în şcoli şi cursuri de prim-ajutor, angajarea a minimum un asistent social în fiecare localitate şi instruirea poliţiştilor în relaţionarea cu copiii. Aceasta a precizat că printre miniştri s-au aflat şi doi copii ucraineni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

UPDATE: Cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului, membri ai Boardului Copiilor din România şi copii ucraineni refugiaţi s-au reunit în şedinţă de Guvern la Palatul Victoria pentru a propune măsuri în beneficiul tuturor copiilor, a transmis Guvernul într-un comunicat oficial. 

Zece membri ai Boardului Copiilor din România şi doi copii ucraineni refugiaţi au fost luni, pentru o zi, miniştri ai copiilor într-o şedinţă de guvern moderată de Mădălina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului şi coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a avut loc la Palatului Victoria, cu ocazia aniversării pe 20 noiembrie a Zilei internaţionale a drepturilor copilului, ce marchează 33 de ani de la adoptarea în cadrul ONU a Convenţiei cu privire la drepturile copiilor.


Pe parcursul şedinţei de guvern, Victor, Yusif, Denisa, Rafaela, Ştefania, Renata, Filip, Sandra, Kira, Karina, Dragoş şi Rareş şi-au asumat rolurile de miniştri ai Educaţiei, ai Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Sănătăţii, ai Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, ai Finanţelor şi Apărării, dar şi ai Afacerilor Interne şi Externe, propunând legi şi măsuri menite să facă viaţa copiilor din România mai incluzivă, să combată discriminarea şi sărăcia, să ajute copiii să se dezvolte armonios, dar şi să beneficieze de educaţie incluzivă de calitate.


Constituit la iniţiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite oraşe, din mediul urban şi rural, provenind din medii familiale şi din sistemul de protecţie a copilului, cu origini etnice diferite şi cu o experienţă variată în domeniul reprezentării.


”Şedinţa de guvern a copiilor de astăzi a fost o lecţie de învăţare deopotrivă pentru noi, adulţii, dar şi pentru copii. Propunerile miniştrilor copii au arătat cât de importantă este vocea copiilor în luarea marilor decizii. Pentru ei, în schimb, exerciţiul de astăzi cu siguranţă va fi un reper şi o lecţie despre importanţa lucrului în echipă şi responsabilitatea luării deciziilor”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat.


Propunerile copiilor au fost: majorarea bugetului Ministerului Educaţiei pentru renovarea şcolilor, în special a celor din mediul rural, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor în fiecare din cele 42 de tribunale din Romania, participarea copiilor la toate summiturile internaţionale, curricula şcolară actualizată cu informaţii în sfera competenţelor digitale şi a securităţii online, instruirea poliţiştilor pentru interacţiunile cu copiii, simplificarea procedurii de accesare a fondurilor europene şi linie de finanţare dedicată pentru copii şi tineri, crearea de cabinete medicale în fiecare şcoală şi cursuri de prim ajutor, sprijinirea părinţilor din medii defavorizate pentru a avea grijă de copiii lor, minim un asistent social în fiecare comunitate, program de motivare a elevilor pentru a putea alege cursuri facultative, susţinerea de către România a Ucrainei în ceea ce priveşte problema electricităţii.
”În urma propunerilor discutate în şedinţa de astăzi, cred că este importantă acum prioritizarea proiectelor, astfel încât finanţarea asigurată să mărească impactul în domeniul respectiv”, a declarat Filip, Ministrul Finanţelor din Guvernul Copiilor.


„Guvernul Copiilor, din care am făcut parte astăzi, a fost şansa perfectă pentru noi să înţelegem ce presupune luarea deciziilor la nivel înalt. Mă bucur că acest proces de consultare şi participare a copiilor s-a petrecut cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor copilului si sper ca în viitor să mai avem ocazia să participăm în astfel de iniţiative”, a afirmat Sandra, Ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Guvernul Copiilor.


„Astăzi am reprezentat Ministerul Educaţiei din Ucraina şi am făcut câteva sugestii guvernului pentru a îmbunătăţi sistemul educaţional din Ucraina prin aplicarea unor experienţe din sistemul educaţional românesc. Mi-a plăcut foarte mult această simulare şi în viitor mi-ar plăcea să am o carieră în politică”, a spus Renata, în vârstă de 10 ani, din Odesa.


„Ne bucurăm că sărbătorim Ziua internaţională a drepturilor copilului împreună cu Guvernul României, dându-le copiilor posibilitatea de a-şi exprima opiniile şi de a participa în procesul de luare a deciziilor, în spiritul Convenţiei cu privire la drepturile copilului, pe care o aniversăm în aceste zile. UNICEF susţine Guvernul României pentru a lucra în beneficiul tuturor copiilor, mai ales al celor mai vulnerabili,  al copiilor cu dizabilităţi, din gospodării sărace, al copiilor romi şi copiilor refugiaţi”, a declarat Anna Riatti, Reprezentantă UNICEF în România.
Convenţia cu privire la Drepturile Copilului este cel mai important acord semnat de statele care au promis să apere drepturile copiilor. Convenţia a devenit tratatul privind drepturile omului cu cele mai multe ratificări din istorie şi a contribuit la transformarea vieţii copiilor din întreaga lume.

 

ŞTIREA INIŢIALĂ: Mădălina Turza, consilier de stat şi coordonatorul strategic al asistenţei umanitare din cadrul Departamentului pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, a afirmat că este prima şedinţă de Guvern a copiilor, organizată la Palatul Victoria, în care se vor dezbate proiecte despre drepturile copiilor şi bunăstarea lor. ”Astăzi avem şi doi invitaţi foarte speciali, doi miniştri copii din Ucraina”, a spus ea.

Turza a precizat că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a copiilor se află mai multe proiecte de lege. Astfel, ministerul Justiţiei a propus un proiect de ordonanţă privind crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor, în fiecare dintre cele 42 de tribunale din România.

Ministerul Educaţiei a propus un proiect de Hotărâre de Guvern privind renovarea şcolilor din mediul rural, iar Ministerul Apărării a propus pe ordinea de zi o Notă privind introducerea în curriculum şcolar a unor elemente de competenţă de securitate online şi digitale. Ministerul Afacerilor Externe a propus un memorandum privind participarea copiilor la toate Summit-urile internaţionale iar ministerul Fondurilor Europene, un Memorandum privind unele demersuri de simplificare a procedurii de accesare a fondurilor europene şi o linie dedicată de accesare de fonduri pentru copii şi tineri.

Ministrul Sănătăţii din partea copiilor a propus în şedinţă un proiect de hotărâre pentru crearea unor cabinete medicale în fiecare şcoală şi organizarea de cursuri de prim-ajutor pentru toţi elevii, iar ministrul Familiei a venit cu o Ordonanţă de Guvern pentru sprijinirea părinţilor din medii defavorizate pentru îmbunătăţirea şi creşterea nivelului de îngrijire a copiilor. Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a propus în şedinţă o Ordonanţă care prevede angajarea a minimum un asistent social în fiecare localitate, iar ministerul Afacerilor Interne a venit în şedinţă cu un proiect privind formarea şi instruirea poliţiştilor în relaţionarea cu copiii.

Unul dintre miniştrii ucraineni a precizat că propune ca programa folosită de Şcoala Nouă Ucraineană să fie schimbată cu cea din şcolile româneşti, pentru că ”a avut ocazia să înveţe trei ani în şcoala ucraineană şi acum a putut să facă o comparaţie cu cea românească”.

”Programa şcolară din şcoala ucraineană nu permite să extindă viziunea elevilor ucraineni şi nici nu permite o suficientă cantitate de informaţie, aşa cum o face cea românească”, a spus reprezentantul ucrainean din executivul copiilor. ”Avem posibilitatea să alegem ce materii să studiem” a mai spus ea, precizând că propune ca pe lângă materiile obligatorii, elevii să aibă dreptul să aleagă o materie pe care să o studieze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.