Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, au semnat, vineri, o scrisoare de intenţie privind lansarea unui proiect-pilot care prevede implementarea, de către România, a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii. ”Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei. În acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experienţă care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migraţiei şi, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetăţenii europeni”, a afirmat premierul Nicoale Ciucă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”România contribuie la efortul european pentru combaterea migraţiei ilegale, fiind parte a soluţiei pe care statele membre, împreună cu instituţiile europene, trebuie să o implementeze pentru siguranţa frontierelor europene şi protejarea cetăţenilor UE. Aşa cum s-a angajat la Consiliul European, ţara noastră a oferit, azi, la Bruxelles, o nouă dovadă în acest sens. Lansarea proiectului-pilot la nivel european, având la bază bunele practici ale Ministerului Afacerilor Interne în domenii precum managementul frontierelor, azilului, returnării şi cooperării internaţionale, va oferi ţării noastre oportunitatea de a beneficia de sprijinul Comisiei Europene şi al agenţiilor UE din domeniul afacerilor interne, în efortul comun de a identifica şi a pregăti soluţii europene pentru a gestiona cât mai bine provocările generate de fluxurile de migraţie nereglementată”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

El a salutat lansarea proiectului-pilot, adăugând că autorităţile române vor avea şansa de a arăta partenerilor europeni modul în care bunele practici româneşti în aceste domenii pot fi implementate la scară largă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Acest proiect este rezultatul concret al angajamentului pe care ţara noastră l-a luat în ceea ce priveşte soluţionarea în mod durabil a migraţiei. În acest demers de anvergură europeană, România vine cu o experienţă care presupune securizarea frontierei externe a UE într-o zonă geografică strategică, gestionarea eficientă a migraţiei şi, implicit, asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru cetăţenii europeni. Punctul de pornire al acestui important proiect-pilot este scrisoarea de intenţie semnată azi de comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson şi de ministrul român al Afacerilor Interne, Lucian Bode. În acest nou proiect european, contribuţiei româneşti i se vor adăuga sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei de la Bruxelles şi al instituţiilor europene specializate, precum Agenţia UE pentru Azil, EUROPOL şi FRONTEX”, a arătat Ciucă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Proiectul va fi implementat cu sprijinul operaţional, tehnic şi financiar al Comisiei şi al agenţiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol şi Frontex), arată PNL, într-o postare pe Facebook.

”Pasul important făcut astăzi este un rezultat al contribuţiei concrete venite din partea României pentru gestionarea durabilă a provocărilor generate de migraţie la nivel european", a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Potrivit unei declaraţii comune publicate pe site-ul MA, ”migraţia este o provocare europeană care necesită soluţii cuprinzătoare şi coordonate. Acestea pot fi găsite doar atunci când se acţionează împreună. Comisia Europeană se angajează să-şi consolideze eforturile şi să sprijine statele membre în abordarea provocărilor migraţiei într-o manieră durabilă. Gestionarea eficientă a frontierelor, procedurile rapide de azil şi returnare sunt esenţiale pentru un sistem de migraţie care funcţionează bine”.

Astfel, pentru a aborda provocările actuale legate de migraţie, scrisoarea preşedintelui Comisiei din 26 ianuarie şi Concluziile Consiliului European din 9 februarie 2023 au cerut implementarea de acţiuni operaţionale cheie în domeniul protecţiei frontierelor, azilului şi returnării. Una dintre acţiunile operaţionale vizate prevede înfiinţarea de proiecte-pilot în statele membre interesate pentru proceduri rapide de azil şi returnare.

”În urma cooperării strânse dintre Comisia Europeană şi autorităţile române, astăzi s-a ajuns la un acord privind lansarea unei scheme pilot în România. Proiectul pilot prevede implementarea de către România a mai multor instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementului frontierelor şi cooperării internaţionale, pornind de la bunele practici româneşti în aceste domenii. Proiectul-pilot va fi implementat cu sprijin operaţional, tehnic şi financiar puternic al Comisiei şi al agenţiilor cheie din UE pentru afaceri interne (EUAA, Europol şi Frontex)”, arată MAI.

Potrivit sursei citate, acesta este un rezultat concret al angajamentului şi sprijinului la nivel înalt al României pentru soluţia de management durabil al migraţiei, bazată pe istoricul său puternic în gestionarea migraţiei. România are o poziţie geografică strategică, la graniţa cu Serbia, Ucraina şi Moldova şi joacă un rol cheie în securizarea frontierei noastre externe comune, contribuind efectiv la gestionarea migraţiei şi asigurarea unui nivel ridicat de securitate.

”Vreau să mulţumesc călduros României pentru că a acceptat să prezinte la nivel european cele mai bune practici privind procedurile rapide de azil şi returnare, bazându-se pe bunele practici şi pe cooperarea solidă cu ţările vecine. Prin acest proiect pilot, România aduce o contribuţie extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migraţiei într-un mod eficient, comun şi unit. Comisia va oferi sprijin deplin”, a declarat comisarul european Ylva Johansson.

La rândul său, Lucian Bode a afirmat: ”Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal de angajament profund în aceste vremuri pline de provocări, pentru a arăta încă o dată că România a acţionat întotdeauna în spirit de solidaritate şi responsabilitate la nivelul UE, că dorinţa noastră este în continuare să fim parte la soluţiile comune şi să sporim încrederea în valorile europene comune. Vom acţiona atât pentru a întări capacitatea autorităţilor române de a face faţă provocărilor generate de fluxurile migraţioniste, dar şi pentru a transforma rezultatele acestui proiect comun într-o sursă de inspiraţie pentru partenerii noştri, cât şi pentru a contribui la înregistrarea de progrese în discuţiile privind soluţiile comune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.