Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea pensiilor, iniţiată de fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, a apreciat că era nevoie să fie pusă ordine în sistemul de pensii, anunţând că de la 1 septembrie punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei şi la 1.875 de lei în 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 70 de abţineri.

”Astăzi am dat vot final pe noua Lege a pensiilor! Era nevoie să punem ordine în sistemul de pensii, să eliminăm inechităţile şi nedreptăţile şi, poate cel mai important, să aducem majorări consistente ale veniturilor pensionarilor. Astfel, de la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va creşte la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei şi la 1.875 de lei în 2021”, afirmă preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu.

El le-a mulţumit colegilor săi pentru ”mobilizarea exemplară” din Camera Deputaţilor, dar şi asociaţiilor de pensionari, sindicatelor, organizaţiilor profesionale şi patronale pentru contribuţia adusă acestui proiect de lege. 

Marţi, comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil pentru acest proiect. Comisiile au făcut unele modificări cerute de Curtea Constituţională. Astfel, s-a modificat definiţia stagiului minim de cotizare, fiind eliminată referirea la pensia de invaliditate. De asemenea, a fost modificată definiţia pensionarului, în sensul că acesta este „persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege”, fiind eliminat stagiul minim de 15 ani pentru acordarea pensiei de invaliditate. A fost reformulat şi articolul referitor la contribuabili sistemului public de pensii.
 
Săptămâna trecută, Senatul a respins Legea pensiilor. Au fost înregistrate 65 de voturi ”pentru” şi 22 de abţineri, în condiţiile în care pentru adoptare ar fi fost necesare 68. 
 
Premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări atunci că legea va trece de vot la Camera Deputaţilor.
 
În 13 martie, Curtea Constituţională a declarat parţial neconstituţională Legea pensiilor, în urma sesizării formulate de PNL şi USR.
 
Prevederile neconstituţionale privesc condiţionarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligaţiei fiscale de achitare a contribuţiilor reţinute angajatului prin stopaj la sursă.
 
De asemenea, era instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilităţi care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane şi nu pentru toţi cetăţenii cu nevoi speciale.
 
Era instituită şi o condiţie obligatorie pentru persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate de a îndeplini un stagiu minim de cotizare de minimum 15 ani, fapt care ar fi generat situaţii în care persoanele în cauză sunt discriminate şi supuse unui dublu standard.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.