Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută adoptarea de către Parlamentul European a Regulamentului de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică / Centrul Cyber şi a Reţelei de centre naţionale de coordonare. MInistrul Finanţelor, Alexandru NAzare, a precizat că s-a convenit ca în luna iunie să aibă loc la Bucureşti prima misiune a DG CONNECT.
UPDATE: ”Parlamentul European a aprobat, în cadrul şedinţei plenare de astăzi, înfiinţarea Centrului European pentru Securitate Cybernetică, cu sediul la Bucureşti. În urma discuţiilor pe care le-am purtat cu Miguel Gonzalez-Sancho, şef de unitate, Unitatea pentru Tehnologie şi Capacitate în domeniul Securităţii Cibernetice, am convenit ca în luna iunie să aibă loc la Bucureşti prima misiune a DG CONNECT – Direcţia Generală pentru Reţele de Comunicare, Conţinut şi Tehnologie, cu privire la operaţionalizarea Centrului Cyber. Sunt onorat că am ocazia să duc la bun sfârşit, împreună cu o echipă performantă şi energică, obiectivul pe care ni l-am asumat în urmă cu mai bine de un an: găzduirea Centrului Cyber, prima agenţie europeană de pe teritoriul ţării noastre”, a scris, joi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.
ŞTIRE INIŢIALĂ: ”Acordul exprimat de Parlamentul European reprezintă ultima etapă procedurală din procesul de adoptare a actului legislativ care prevede crearea Centrului Cyber, structură europeană care urmează să fie localizată la Bucureşti. În acest context, va putea fi accelerat procesul de operaţionalizare a Centrului Cyber european şi a centrelor naţionale aferente pentru a facilita coordonarea între statele membre în ce priveşte activităţile de cercetare şi inovare în domeniul securităţii cibernetice”, a transmis, joi, MAE.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sursa citată a precizat că, prin gestionarea fondurilor în domeniul securităţii cibernetice din cadrul programelor Europa Digitală şi Orizont Europa, Centrul va urmări consolidarea expertizei în acest domeniu şi dezvoltarea de soluţii tehnologice şi servicii digitale pentru creşterea competitivităţii industriei europene de profil.
”Propunerea de Regulament de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică a fost lansată de Comisia Europeană în 2018. Acordul asupra textului rezultat în urma negocierilor derulate între Consiliu şi Parlamentul European a fost confirmat de statele membre (Consiliu) la 20 aprilie 2021, urmat de votul Parlamentul European, la data de 19 mai 2021. Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE”, a mai transmis MAE.
Procedura de selecţie pentru stabilirea sediului Centrului de competenţe în materie de securitate cibernetică s-a desfăşurat în paralel cu procesul legislativ de adoptare a Centrului Cyber şi a Reţelei de centre naţionale de coordonare. Aceasta a fost finalizată la 9 decembrie 2020 cu alegerea Bucureştiului drept locaţie a Centrului Cyber, urmare votului Statelor Membre şi a unui demers diplomatic intens al părţii române.
Regulamentului de înfiinţare a Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică a fost adoptat de Parlamentul European.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.