Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că îşi depune mandatul de prim-ministru. El a afirmat că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un Guvern de centru-dreapta. Orban şi-a exprimat convingerea că în viitoarele negocieri PNL va fi capabil să dea premierul şi să constituide coloana vertebrală a viitorului Executiv. Conform premierului demisionar, obiectivul pe care îl are este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD şi de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern. Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a fost desemnat premier interimar de către preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE - ”Pe 6 decembrie cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor. Am luat decizia astăzi să îmi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou Guvern. România are nevoie de un Guvern responsabil, care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care îşi doresc modernizarea şi dezvoltarea României. Decizia mea arată că nu mă cramponez în funcţia de premier”, a declarat Orban.

Orban, care şi-a preluat funcţia la Palatul Victoria în 4 noiembrie 209, a declarat că îşi încheie mandatul de premier, după un an şi o lună, în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalţi cetăţeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie şi cu o criză economică fără precedent. ”Am încercat să îmi fac datoria faţă de România şi plec din funcţia de premier cu conştiinţa datoriei împlinite. Tot ce a fost omeneşte posibil, atât eu cât şi colegii mei din echipa guvernamentală, am făcut. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componenţa viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este acela de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma e acela e a fi implicat în negocierile pentru formarea unui Guvern care să ofere românilor garanţia unei direcţii corecte pentru România şi garanţia unei capacităţi de a utiliza toate resursele pe care România le va avea la dispoziţie în următorii ani”, a punctat Orban,
El aprecizat că Guvernul va fi condus, după demisia sa, de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de preşedintele României.
”Vreau să spun foarte clar, demisia mea vreau să arate un lucru limpede – nu mă cramponez de nicio funcţie. Nu pun condiţii. Pentru mine interesul României e deasupra interesului PNL şi deasupra intereselor mele personale. Am convingerea că în zilele care vor urma, negocierile vor duce cu adevărat la un Guvern care să aibă capacitatea de a face faţă provocărilor cu care ne confruntăm. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi în grelele bătălii pe care le-am dus în acest an de zile. Vreau să le transmit românilor că orice măsură pe care am luat-o, chiar dacă a generat efecte nefavorabile pentru oameni, a fost luată cu un singur scop şi anume acela de a apăra viaţa şi sănătatea românilor şi locurile de muncă ale românilor. Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România.”, a afirmat Ludovic Orban.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că Ludovic Orban rămâne prima variantă de premier.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Executivul a anunţat în urmă cu puţin timp că Ludovic Orban susţine la ora 19:00 o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Anunţul vine pe fondul informaţiilor potrivit cărora şeful Executivului ar intenţiona să demisioneze.

Informaţiile vin în condiţiile în care PNL a obţinut un scor mai mic decât se aştepta la alegerile parlamentare de duminică, iar în câteva zile, odată cu validarea rezultatului scrutinului, încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern, după coagularea unei majorităţi parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis a admis luni că prezenţa slabă la vot ar fi putut fi determinată de faptul că mulţi oameni sunt pur şi simplu nemulţumiţi – de el, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. 

Tot luni, Iohannis a subliniat că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară. USR între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45% în 2016, a scăzut dramatic la 29%.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie şi a anunţat că în câteva zile va convoca consultări cu partidele care au obţinut mandate în noul Parlament.

Marţi, la ora 17:00, preşedintele ar urma să se întâlnească cu lideri liberali şi cu membri ai Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.