Florin Cîţu şi-a depus moţiunea prin care candidează la şefia PNL şi a afirmat că a intrat în competiţie pentru a uni partidul. El a adăugat că 32 de filiale îl susţin pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii. Moţiunea acestuia se numeşte „România liberală” şi are 28 de pagini. Principalele puncte ale documentului propuse de premier pentru dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului. „Esenţa liberalismului: proprietatea privată şi toate corolarele care decurg din aceasta – ordinea pieţei libere, încrederea în capacitatea antreprenorială şi buna funcţionare a democraţiei – nu s-au bucurat de atenţia cuvenită în societatea românească, ci au fost mai degrabă stigmatizate”, precizează Florin Cîţu în textul moţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE „Bine aţi venit la PNL. Sper că vă place imaginea PNL. O zi importantă pentru noi toţi, pentru mine, pentru colegii mei. Am pornit acum câteva luni de zile cu o echipă mică, dar determinată şi am spus că intru în această cursă să câştig, dar am spus că intru să construiesc. Astăzi se vede că mesajul meu de a face România liberală a prins. Avem până acum 32 de filiale care au semnat sau sunt alături de noi în acest demers. Le mulţumesc tuturor care sunt astăzi lângă mine, dar nu ne oprim aici pentru că am intrat în această cursă ca să unesc PNL şi vom încerca până în 25 septembrie să îi avem pe toţi lângă noi, dar cu siguranţă după 25 septembrie vom avea întreg PNL în jurul acestei moţiuni. Este oficial acum. Mi-am depus candidatura pentru preşedinţia PNL acum 10 minute. Sunt un liberal convins şi cred că acest lucru e deja evident pentru toată lumea. Mi-am trăit, îmi trăiesc şi îmi voi trăi viaţa doar după principii liberale. Indiferent alături de cine vom guverna în următorii 8 ani de zile, nu voi abdica niciodată de la principiile mele liberale. După 25 septembrie altfel se vor lua deciziile în PNL. Eu construiesc echipe, m-am înconjurat de oameni care au făcut performanţă şi nu voi rămâne singur. Această cursă nu e despre mine, despre contracandidatul meu, este despre viitorul PNL, dar şi despre viitorul României”, a afirmat Florin Cîţu, vineri la sediul PNL.

ŞTIREA INIŢIALĂ Textul complet al moţiunii lui Florin Cîţu poate fi accesat AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Mediul politic, dar şi societatea civilă sunt încă tributare unor mentalităţi preponderent etatiste. Din nefericire, statul continuă încă să fie văzut ca o sursă a prosperităţii şi i se cere intervenţia la fiecare pas. Aşadar, noi, liberalii, avem datoria de a revigora potenţialul inovator şi antreprenorial al societăţii, iar atragerea elitelor din fiecare nouă generaţie şi menţinerea lor în ţară vor fi posibile numai prin schimbarea percepţiei, prin înţelegerea rolului eroic pe care-l au cei care încep o afacere, care generează bunuri ce servesc bunăstării generale, plătesc salarii şi taxe şi, în cele din urmă, generează profit. (...) Suntem în PNL pentru că suntem liberali. Pentru că apărăm drepturile cetăţenilor, proprietatea şi piaţa liberă. Pentru că vrem ca legea şi administraţia să ofere fiecărui român şanse egale de a prospera. Este momentul să ne asumăm public aceste valori”, mai arată moţiunea lui Florin Cîţu.

Premierul mai spune că „a venit timpul unei schimbări de paradigmă”.

„Este nevoie să ne îndreptăm atenţia asupra valorilor autentic liberale precum libertatea, spiritul întreprinzător, responsabilitatea personală. În acest sens, este imperativ să readucem în centrul discuţiei instituţia proprietăţii private şi să descătuşăm spiritul antreprenorial care continuă să fie înăbuşit de reglementări, de o povară fiscală excesivă şi de un aparat birocratic supradimensionat şi ineficient. A sosit clipa să recunoaştem că dezvoltarea poate veni numai în măsura în care avem un cadru instituţional propice economisirii şi alocării resurselor prin mecanismul pieţei libere”, mai explică Cîţu.
 
El precizează că „PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul. Lianţii ideologici care unesc toate orientările din interiorul partidului sunt fondul liberal comun şi apartenenţa la mişcarea populară europeană”.
 
Liberalismul modern pe care îl susţine actualul prim-ministru se bazează pe următorii piloni:
 
● Punerea cetăţenilor în centrul guvernării şi politicii prin oferirea celui mai avantajos contract politic pentru aceştia.
 
● Statul de drept.
 
● Statul eficient pus în slujba cetăţeanului.
 
● Concentrarea statului asupra furnizării corespunzătoare a celor mai importante bunuri şi servicii publice.
 
● Furnizarea cadrului instituţional necesar producţiei private eficiente a unor bunuri şi servicii aflate astăzi în sarcina statului.
 
Florin Cîţu va depune moţiunea prin care candidează la şefia PNL vineri, de la ora 16.00. El va fi flancat de liderii de organizaţii judeţene şi de miniştrii care au anunţat până acum că îl susţin în competiţia împotriva lui Ludovic Orban, au declarat surse apropiate premierului, pentru News.ro.
 
Miercuri, o parte din liderii liberali reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional au votat o derogare de vechime pentru ca Florin Cîţu să poată candida la preşedinţia partidului. La şedinţă au participat doar susţinătorii premierului şi Ludovic Orban. Derogarea era necesară deoarece statutul PNL prevede o vechime de minimum 5 ani pentru a canddia la funcţia supremă în partid. Florin Cîţu este membru PNL din 2016, dar susţine că prima oară s-a înscris în partid în 1990. „După ceea am plecat din ţară şi am reînnoit povestea în 2016, la Bucureşti”, a mai spus el.
 
Alegerile în organizaţiile judeţene ale PNL s-au încheiat la începutul acestei luni. Peste 30 dintre cei 48 de lideri de filiale au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu la congresul din 25 septembrie, în vreme ce doar 12 şi-au exprimat sprijinul pentru Ludovic Orban. Însă nu toţi liderii de organizaţii s-au angajat într-o tabără sau alta, printre neutri numărându-se Ilie Bolojan de la Bihor, Dan Motreanu de la Giurgiu sau Gheorghe Falcă de la Arad.
 
Contabilizând delegaţii din organizaţiile ale căror lideri au anunţat că îl susţin pe Cîţu, tabăra premierului se laudă că va obţine peste 3.000 de voturi la Congres, victoria, spun ei, fiind ca şi asigurată. În acelaşi timp, calculând delegaţii din organizaţiile ale căror lideri şi-au anunţat sprijinul pentru Ludovic Orban, actualul lider PNL ar lua puţin peste 1.000 de voturi. Surse din tabăra Orban susţin însă că mulţi dintre delegaţii pe care se bazează Cîţu vor vota cu actualul lider PNL, ei avansând un procent cuprins între 10 şi 20%.
 
La Congresul din 25 septembrie vor participa 5.000 de delegaţi din ţară.

Ludovic Orban şi-a depus joi moţiunea prin care candidează pentru un nou mandat la şefia PNL. Ulterior, el a declarat că reprezintă o certitudine pentru partid şi că moţiunea sa este una liberal-conservatoare. „PNL este total diferit faţă de cum a arătat, din păcate, în ultimele 2-3 luni. PNL are membri de calitate, oameni cu prestigiu profesional, oameni de caracter”, a afirmat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.