Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat într-o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă şi datată 10 mai, că executivul european va declanşa o procedură preliminară activării Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare. Comisia Europeană confirmă scrisoarea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans către autorităţile române şi reia afirmaţiile vizând activarea Cadrului privind Statul de Drept . De asemenea, conform lui Margaritis Schinas, purtător de cuvânt, CE se declară deschisă unui dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi pentru a lucra împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În scrisoare, Timmermans notează că în ultimele luni Comisia Europeană a abordat de multe ori tema referitoare la evoluţiile privind statul de drept în România.
 
"„Cu fiecare dintre aceste ocazii, Comisia a subliniat că paşii înapoi în ceea ce priveşte progresele înregistrate în ultimii ani au continuat. Problemele pe care le-am identificat şi recomandările emise pentru atenuarea acestor îngrijorări nu au fost remediate. A existat o lipsă de dorinţă similară în aplicarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia şi de Grupul Statelor Împotriva Corupţiei, din cadrul Consiliului Europei. Din nefericire, recentele evoluţii  din România au agravat problemele existente în ceea ce priveşte respectarea statului de drept", scrie Timmermans, care invocă Raportul MCV din noiembrie 2018.
 
"Comisia, la toate nivelurile, a cerut în mod repetat autorităţilor române o abordare constructivă, la întâlniri, prin scrisori, şi cu ocazia discuţiilor avute în ultimele şase luni. Din păcate, nu a fost urmată această cale", adaugă Timmermans, enumerând temele care provoacă îngriorarea în privinţa statutui de drept în România.
El se referă la faptul că Raportul MCV din noiembrie a identificat probleme serioase în ceea ce priveşte diminuarea garanţiilor legale privind independenţa justiţiei, iar OUG care au modificat legile justiţiei au sporit aceste îngrijorări. El se mai referă la lipsa unei cooperări loiale între instituţiile statului, care afectează independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.
 
"Amendamentele la Codul Penal şi la Codrul de Procedură Penală adoptate de Parlamentul României în 24 aprilie 2019, precum şi la legea specială anticorupţie se adaugă acestor îngrijorări", afirmă oficialul european.
 
De asemenea, el enumeră temele care provoacă îngrijorare şi care au fost menţinute în legislaţie, în pofida corespondenţei purtate şi a  dialogurilor tehnice avute: reducerea termenelor de prescripţie, reducerea pedepselor pentru anumite infracţiuni comise de persoane aflate în funcţii publice - abuzul în serviciu, modificarea reglementărilor privind denunţurile în cazuri de luare de mită.
 
"Având în vedere aceste îngrijorări majore şi, în cazul în care îmbunătăţirile necesare nu sunt făcute într-un interval scurt de timp sau dacă vor fi făcute alte demersuri negative, cum ar fi promulgarea ultimelor modificări ale codurilor penale, Comisia va declanşa fără întârziere Rule of law Framework. Acest proces - care prevede instituirea unui dialog pentru a corecta punctele care provoacă îngrijorare  şi a preveni activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene - va înlocui pentru un timp Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Criteriile şi recomandările relevante din MCV vor fi analizate în cadrul Rule of law Framework. Bineînţeles că România rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile MCV rămân deschise până când acestea sunt pe deplin îndeplinite şi într-un mod satisfăcător", afirmă Timmermans în scrisoare.

Modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost dezbătute în procedură de urgenţă şi au fost contestate de preşedintele Klaus Iohannis la CCR, care urmează să discute sesizarea în 28 mai.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Iohannis le-a cerut liderilor europeni, cu ocazia summitului de la Sibiu, să mai transmită o ameninţare către România.

"Şi am informaţii că a insistat foarte mult, să vedem dacă i-a convins, la liderii europeni ca să mai transmită ceva, o sancţiune către România sau măcar o ameninţare şi vom vedea zilele astea dacă se întâmplă sau nu. Şi asta arată încă o dată ce atitudine are acest om faţă de România, nu-l interesează că poate aduce deservicii României, doar o iluzorie speranţă de-a lui că ne poate afecta pe noi în alegeri”, a susţinut liderul PSD şi sâmbătă, şi duminică, în condiţiile în care scrisoarea CE îi fusese transmisă încă de vineri. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.