Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, luni, referindu-se la rezultatul alegerilor din Austria, că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul temei Schengen în acest context electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Vedem rezultatele alegerilor din Austria. Sigur, ca ministru de Externe, nu pot să comentez asupra rezultatelor unor alegeri interne dintr-un alt stat, dar aceste rezultate sunt foarte clare. Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria, în această campanie sau în acest context electoral. De aici înainte, cred că cel mai important este să continuăm şi să dezvoltăm dialogul pe care l-am început deja, un dialog constructiv pe care l-am declanşat cu Austria”, a declarat, luni, Bogdan Aurescu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acesta apreciază că ”este foarte important să continuăm toate demersurile pe care le-am început deja”.

”Reamintesc aici demersurile făcute la nivel de preşedinte, discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Austriei, retrimiterea ambasadorului nostru la Viena, care a fost iarăşi un gest de deschidere, care a fost apreciat de partea austriacă”, a mai declarat Aurescu.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) - care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare - în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer.

Ministrul de Externe a precizat că a avut discuţii cu omologii săi pentru susţinerea României în accederea la spaţiul Schengen.

“Vreau să reamintesc aici faptul că am discutat cu peste două treimi din omologii mei din statele care sunt în acelaşi timp membre ale Uniunii Europene şi membre ale spaţiului Schengen. E vorba aici de 23 de state care votează în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. Practic, am discutat şi am obţinut mesaje de susţinere şi reconfirmării ale susţinerii din partea a aproximativ 15 miniştrii de externe şi de afaceri europene din aceste state. Iar aceste eforturi vor continua şi în perioada imediat următoare”, a mai afirmat Aurescu.

Potrivit acestuia, preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să ne susţină.

”Am avut aceste discuţii atât la nivel de preşedinte, cu primul-ministru suedez, de asemenea, cu ministrul de externe suedez am discutat în repetate rânduri cu acesta. Practic, avem toată susţinerea din partea Suediei, care în perioada următoare va declanşa un proces de consultări”, a mai afirmat Bogdan Aurescu.

El a mai afirmat că şi Bulgaria continuă demersurile pentru a accede la zona Schengen. 

“Sunt convins că şi Bulgaria continuă demersurile atât în relaţia cu Austria, cât şi în relaţia cu Olanda, pentru că Olanda, după cum ştiţi, se opune Bulgariei şi are o serie de condiţii care trebuie să fie îndeplinite de către Bulgaria. Dar avem un dialog constructiv şi cu Bulgaria. Vă readuc aminte de discuţia telefonică a preşedintelui României cu preşedintele Bulgariei foarte recent. Şi, de asemenea, trebuie spus că avem practic înaintea noastră şi o serie de consultări pe care le-a convenit cu ministrul de Interne, domnul Bode, în discuţia cu ministrul de Interne austriac la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, discuţiile la nivel de experţi din cele două ministere de interne care vor demara în perioada imediat următoare”, a mai transmis ministrul de externe.

Întrebat dacă rezultatul alegerilor din Austria poate schimba într-o oarecare măsură poziţia guvernului de la Viena în privinţa ţării noastre, Aurescu a răspuns:  “Aceasta este o evaluare pe care cred că autorităţile de la Viena trebuie să o facă în primul rând după aceste alegeri. Repet, nu vreau să comentez foarte mult aceste rezultate, pentru că nu este potrivit din această poziţie de ministru de Externe să fac acest lucru. Dar, după cum ştiţi, noi am făcut toate gesturile de deschidere spre dialog constructiv. De asemenea, am arătat foarte clar că poziţia României este una de susţinere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale Uniunii Europene, măsuri care să combată migraţia ilegală, să facă frontierele externe ale Uniunii Europene mai sigure chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce priveşte imigraţia ilegală din Austria şi lărgirea spaţiului Schengen cu România şi, respectiv, Bulgaria”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.