Şeful Cancelariei premierul Ionel Dancă a anunţat luni, după şedinţa de Guvern, măsurile incluse în proiectul de lege privind starea de alertă, adoptat de Executiv şi depus la Parlament în vederea dezbaterii în procedură de urgenţă. Printre acestea se află obligativitatea purtăriii măştii în spaţiile publice închise, faptul că restaurantele şi mall-urile rămân închise, că firmele trebuie să instituie programe individualizate pentru angajaţi, astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.
UPDATE - "Guvernul s-a reunit astăzi pentru adoptarea acestui proiect de lege care a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare în regim de urgenţă. Vă prezint câteva dintre prevederile acestui proiect de lege, în mare parte sunt chestiuni care au fost reglementate pe perioada stării de urgenţă care vor fi continuate pe perioada stării de alertă şi care necesită o reglementare la nivel de lege adoptat în Parlament”, a afirmat Ionel Dancă.
Proiectul de lege poate fi consultat AICI.
El a prezentat mai întâi măsurile care sunt luate în domeniul economic, faptul că restaurantele rămân închise şi că sunt suspendate activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii.
"Sunt prevăzute reglementări în ceea ce priveşte desfăşurarea unor activităţi economice şi sociale în acest context în domeniul economic. Potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităţilor de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu presupun rămânerea clienţilor în spaţiile destinate acestui scop, aşa cum sunt cele de tip drive-in, room-service sau livrare la clienţi. Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul şi serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepţii, în cazul cărora sunt permise astfel de activităţi, respectiv vânzarea produselor electronice şi electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu”, a transmis şeful Cancelariei premierului.
El a precizat că este permisă activitatea desfăşurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei şi este întreruptă comunicarea cu restul complexului, fiind prevăzute câteva excepţii pentru activităţi legate de îngrijire personală, curăţătorie, cabinete stomatologice, optică medicală şi altele.
Ionel Dancă a menţionat că în domeniul sănătăţii se păstrează prevederea actuală ca pe durata a stării de alertă posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea acestuia minister să poată fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului dacă durata angajării nu depăşeşte perioada stării de alertă.
O altă măsură priveşte obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise.
"Tot în domeniul sanitar, potrivit acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă. De asemenea, tot în domeniul sanitar, autorităţile pot plafona preţurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale şi alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă”, a anunţat Ionel Dancă.
El a menţionat că în domeniul muncii şi protecţiei sociale, valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungeşte pe perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.
"O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităţilor de muncă pentru personalul angajat în instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cadrul companiilor naţionale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariaţi, în cadrul acestor entităţi se instituie obligaţia de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni in această situaţie pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul Muncii astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră la începerea şi la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligaţia autorităţilor de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajaţii din cadrul acestor instituţii”, a mai spus Dancă.
El a menţionat că, pe perioada a stării de alertă, autorităţile competente pot dispune măsuri de protecţie şi prevenţie pentru angajaţii aflaţi în situaţii vulnerabile, iar tot în domeniul muncii şi în domeniul organizării activităţilor de muncă în cadrul instituţiilor publice, instituţiile şi autorităţile pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea a situaţiei care a generat starea de alertă, pe durată determinată de şase luni.
Ionel Dancă a mai declarat că în domeniul transporturilor sunt prevăzute reglementări care permit autorităţilor impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce priveşte derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar, prin ordin comun al ministrului Transporturilor şi pe baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, au fost luate măsuri şi pentru finalizarea acestui an şcolar şi pentru pregătirea anului şcolar următor.
"În ceea ce priveşte activitatea de educaţie-cercetare, pe perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a acestui proiect de lege şi până la eliminarea restricţiilor instituite de către autorităţile de resort, unităţile de învăţământ preuniversitar organizează activităţi din planurile de învăţământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru, autorităţile au obligaţia de a asigura resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucţiunile ministrului Educaţiei şi Cercetării. În baza hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării, se vor institui măsuri pentru desfăşurarea activităţilor în unităţile de învăţământ, în scopul finalizării anului şcolar 2019-2020 precum şi pentru pregătirea anului şcolar 2020-2021, în mod special în ceea ce priveşte activităţile pentru susţinerea examenelor naţionale şi de certificare a competenţelor profesionale în perioada 2 iunie-12 iunie”, a mai spus Dancă.
O altă măsură aprobată de Guvern reglementează activităţile în domeniul sportului, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României precum şi accesul la bazele sportive.
Dancă a mai afirmat că au fost luate măsuri şi în domeniul culturii şi al cultelor religioase.
"În domeniul culturii, de asemenea, prin ordin comun al Ministrului Culturii şi al ministrului Sănătăţii, pe baza hotărârilor Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituţiilor muzeal, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi altor instituţii de spectacole şi/sau concerte. În ceea ce priveşte cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară, stabilite de autorităţile cu atribuţii în domeni, inclusiv de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu consultarea Departamentului Cultelor”, a mai transmis şeful Cancelariei.
El a precizat că au fost luate măsuri legate de procedura insolvenţei şi de executare a pedepselor.
"Sunt prevăzute în acest proiect de lege măsuri în ceea ce priveşte organizarea modului de desfăşurare a procedurilor din domeniul insolvenţei precum şi cu instituirea unor măsuri de decalare a unor termene pentru a permite reorganizarea în procedura insolvenţei pentru agenţii economici pe perioada stării de alertă precum şi prevederi în ceea ce priveşte executarea pedepselor şi modul în care se pot exercita drepturile deţinuţilor pe perioada stării de alertă”, a declarat Dancă.
El a mai menţionat că prin acest proiect de lege a fost schimbat şi regimul contravenţiilor.
"De asemenea, în baza acestui proiect de lege s-a schimbat regimul contravenţiilor astfel încât regimul juridic al contravenţiilor este asimilat şi pus în acord cu prevederile Ordonanţei Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situaţia ivită în contextul în care regimul contravenţiilor stabilit în baza Ordonanţei 1/1999 a fost declarată neconstituţională”, a precizat Ionel Dancă.
ŞTIREA INIŢIALĂ - Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni, la începutul şedinţei de Guvern că în cadrul acesteia va fi discutat proiectul de lege privind măsurile care vor fi luate după data de 15 mai în cadrul stării de alertă. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că în acest proiect sunt trecute măsurile care au fost prezentate populaţiei la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, premierul a atenţionat că Avocatul Poporului a sesizat CCR şi privind reglementările care afectează starea de alertă.
Ludovic Orban a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că autorităţile trebuie să aibă instrumentele pentru a putea lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi în cadrul stării de alertă.
"În cursul săptămânii trecute, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei sesizări care a fost depusă de Avocatul Poporului, iar în urma deciziei Curţii Constituţionale practic suntem în situaţia în care această instituţie a lipsit autorităţile de pârghiile necesare pentru a lupta cu eficienţă împotriva răspândirii epidemiei şi de a putea avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a îi feri pe români de riscul îmbolnăvirii de Covid-19. Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele trei luni pentru că practic lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale limitează foarte multă marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm, să înaintăm acest proiect de lege”, a explicat premierul.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat că acest proiect de lege are ca scop protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor.
"Scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei Sars-Cov, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfăşurarea unor activităţi economico-sociale şi din cadrul instituţiilor publice astfel încât sănătatea şi viaţa cetăţenilor să fie protejate într-un mod coordonat şi coerent, lăsând totodată libertatea de a se desfăşura aceste activităţi în contextul dat. În ceea ce priveşte structura proiectului, el are o parte generală, dispoziţii generale, care îi defineşte sfera de aplicare în ceea ce priveşte măsurile, în ceea ce priveşte adresabilitatea ca persoane, dar şi durata în timp”, a spus ministrul.
El a explicat că acest proiect se adresează duratei de stare de alertă.
"Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În acelaşi timp este un proiect flexibil, care printr-o normă cadru lasă la dispoziţia autorităţilor în viitor posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă”, a mai precizat ministrul Justiţiei.
El a mai spus că în proiect se află măsurile prezentate opiniei publice de la sfârşitul săptămânii trecute.
"Partea substanţială de mijloc a proiectului, compusă din atribuţiile şi propunerile venite de la toate ministerele cu atribuţii în acest context, vizează măsurile sectoriale pe fiecare domeniu în parte, în competenţa fiecărui minister. Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică, au fost publicate inclusiv în ziua de vineri, pe site-ul Ministerul Afacerilor Interne şi nu reprezintă o noutate din acest punct de vedere. În ceea ce priveşte dispoziţiile finale, noi acolo am reglementat faptul că organizarea în concret, în detaliu a punerii în aplicare a prevederilor din această lege, revine fără îndoială şi ministerelor, Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi altor instituţii cu atribuţii în acest context, prin acte normative infralegale, dar care sunt doar acte de organizare”, a explicat Cătălin Predoiu.
El a mai spus că proiectul, după ce va fi adoptat de Guvern, va merge către Parlament.
"Solicităm dezbaterea cât mai rapidă posibil, în procedură de urgenţă”, a transmis Orban.
El i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să ţină cont de faptul că CCR va analiza şi reglementările privind starea de alertă şi să vină cu modificări pentru a putea da replica legală la orice decizie a Curţii Constituţionale.
"Domnul ministru Vela, să ţineţi cont de faptul că Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională şi privinţa reglementărilor care afectează starea de alertă şi aici trebuie să fim pregătiţi pentru că termenul de judecare la CCR este miercuri, pe 13 şi aici trebuie să fim pregătiţi cu orice modificare care este necesară pentru a putea da replica legală, constituţională şi faptică astfel încât să avem un cadru normativ foarte clar privitor la activitatea CNSS-ului şi altor entităţi în cadrul stării de alertă”, a mai spus premierul.
Marcel Vela l-a asigurat că ministerul este pregătit şi joi va prezenta formula de abordare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.