Deputatul USR PLUS de Alba Beniamin Todosiu a depus un proiect legislativ în Parlament care oferă posibilitatea Consililor Locale să scutească sau să reducă impozitul sau taxele pentru proprietarii care au investit în sisteme de încălzire şi de producere de energie electrică regenerabilă prin: instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică a clădirilor cu materiale ecologice. Consiliile locale stabilesc cuantumul scutirilor, sau dacă le aplică, în baza bugetului pe care îl au la dispoziţie şi în baza planificării bugetare pe care o fac la nivel local.
„Vrem să încurajăm consiliile locale să ofere reduceri de la plata taxelor pe imobile locuitorilor, din mediul urban sau rural, care îşi construiesc sau renovează case cu materiale ecologice sau îşi instalează panouri solare, ori surse alternative de căldură nepoluante. Considerăm că sumele scutite din impozite pot fi uşor recuperate prin accesarea fondurilor europene din cadrul mecanismului privind Pactul ecologic european. În cele din urmă, fondurile se întorc la cetăţean, care investeşte în a-şi construi ori renova o casă care să polueze mai puţin mediul înconjurător şi care îi va oferi, pe termen lung, un mediu mai sănătos de trai. Totuşi, respectând principiul autonomiei financiare locale, în calitate de legiuitor nu putem propune cât % să reprezinte această scutire de taxe, ea urmând să se facă prin hotărârea administratorului fondurilor locale: consiliul local”, transmite deputatul Beniamin Todosiu, iniţiatorul proiectului, într-un comunicat de presă remis vineri News.ro.
Conform Planului de investiţii pentru Pactul ecologic european şi Mecanismul pentru o tranziţie justă: „Uniunea Europeană este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiţii semnificative atât din partea UE şi a sectorului public naţional, cât şi din partea sectorului privat. Planul de investiţii pentru Pactul ecologic european – Planul de investiţii pentru o Europă durabilă – prezentat va mobiliza investiţii publice şi va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE, în special InvestEU, ceea ce ar duce la investiţii în cuantum de minimum o mie de miliarde de euro.”
Sumele puse la dispoziţie pentru atingerea obiectivelor sunt: (minim) 100 miliarde EURO, din care regiunile, în acest caz, macroregiunile, iar apoi localităţile, pot aplica pentru diverse proiecte cu scop final atingerea neutralităţii climatice până în 2050, mai indică sursa citată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.