Liderul PMP Eugen Tomac a părăsit, joi, şedinţa Birourilor permanente reunite, acuzându-l pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, că vrea să transforme Parlamentul în unitate militară şi spune că acest lucru arată atitudinea dictatorială a actualei puteri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Domnul Tăriceanu propune ca BPR să mandateze Secretariatul general să ia măsuri extrem de severe în ce priveşte accesul în instituţie. (...) Avem nevoie de o instituţie liberă, nu vreau să se transforme în unitate militară”, a afirmat Tomac.

Liderul PMP a spus că preşedintele Senatului cere ”măsuri excesive, care arată atitudinea dictatorială a actualei puteri”.

"Veţi fi verificaţi ca şi cum aţi aţi fi intrat într-o instituţie militarizată. Sunt profund revoltat, tocmai am avut o polemică cu domnul Tăriceanu care vrea să transforme Parlamentul într-o unitate militară. Eu sunt de acord că nu putem tolera lucruri care sunt dincolo de civilizaţie şi asta ţine de structurile care au menirea să menţină ordinea în aceasă instituţie, însă modul cum s-a pus problema acum în acest Birou Permanent Reunit mă revoltă, pentru că noi avem obligaţia să păstrăm această instituţie deschisă pentru toţi cetăţenii. Domnul Tăriceanu propune ca Parlamentul să mandateze Secretariatul General să ia măsuri extrem de severe în ceea ce priveşte accesul în instituţie, cine invită cetăţenii, de ce îi invită şi aşa mai departe. Ori, o asemenea abordare nu poate decât să ne revolte, pentru că avem nevoie de o instituţie liberă. E Parlamentul României şi nu aş vrea ca dintr-un exces de zel să se transforme Parlamentul într-o unitate militară”, a expicat Eugen Tomac după ce a părăsit şedinţa Birourilor permanente reunite.
 
Tomac susţine că posibilele măsuri excesive vor pune presiuni atât pe grupurile parlamentare, cât şi pe angajaţi, afirmând că, dacă cineva nu a menţinut ordinea, asta nu înseamnă că trebuie sancţionaţi toţi ceilalţi.
 
“Au mandatat să se ia măsuri. Se invită şi acum, însă toate aceste măsuri excesive vor pune presiune şi pe grupurile parlamentare şi pe angajaţii de aici. Faptul că cineva de la departamentul care are oblgaţia să menţine ordinea în această instituţie nu şi-a făcut treaba, nu trebuie sancţionaţi ceilalţi colegi din Parlament. Mi se pare o măsură excesivă şi arată apucăturile acestea dictatoriale pe care le are actuala majoritate. Lucru cu care nu sunt de acord”, a continuat Eugen Tomac.
 
Liderul PMP a spus că în şedinţa BPR s-au cerut sancţiuni pentru USR, urmând ca acestea să fie stabilite după întocmirea unui raport.
 
“Da, s-au cerut (sancţiuni pentru USR – n.r.). Grupul PSD a cerut foarte clar să se prezinte o situaţie cu privire la cei care le-au permis unor cetăţeni să vină aici. Nu ştiu (ce sancţiuni - n.r.), se va face un raport, se va prezenta, dar Parlamentul României nu este o unitate militară, cred că cei care au misiunea de a menţine ordinea aici trebuie să îşi facă datoria, în caz contrar ne întoarcem cu nişte zeci de ani înapoi”, a mai adăugat el.
 
Întrebat dacă el crede că protestatarii din Parlament au acţionat corect, Eugen Tomac a replicat: „Nu sunt adeptul unor forme de protest extreme. Parlamentul este pentru dezbateri politice şi pentru soluţii şi compromisuri politice, dar îmi aduc aminte că în urmă cu câţiva ani de zile şi cei de la PSD aduceau oameni pe balcoane, îi încurajau să se manifeste violent, deci la un moment dat se întoarce roata”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, referitor la protestul care a avut loc miercuri pe holurile Parlamentului, că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat, iar problema va fi discutată în şedinţa Biroului permanent reunit, afirmând că nu crede că ne aflăm sub asediu şi să nu poată parlamentarii lucra normal în şedinţe. El spune că regulamentele trebuie modificate.

Câţiva protestatari Rezist s-au aflat miercuri pe holul de la plenul reunit al Parlamentului în timpul discursului premierului Viorica Dăncilă şi au strigat ”Justiţie, nu corupţie!”, ”Cuib de hoţi şi de mafioţi”, ”Dragnea nu uita, asta nu e ţara ta”, ei aşezându-se pe jos, pentru a nu fi evacuaţi de către agenţii de pază. 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă au ieşit din sala plenului reunit protejaţi de agenţii de pază, care au făcut un cordon pentru ca protestatarii să nu ajungă în preajma celor doi. Dragnea nu a vrut să discute nici cu jurnaliştii. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că protestul reprezintă o manifestaţie fascistă, afirmând că "aşa a început fascismul şi totalitarismul în Europa".
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.