Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, afirmă că situaţia actuală a României nu justifică instituirea stării de alertă pe întreg teritoriul ţării şi apreciază că ar fi trebuit vizate doar zonele afectate de coronavirus. Tăriceanu critică lipsa testărilor care să arate adevărata dimensiune a pandemiei în România. Tăriceanu anunţă că parlamentarii ALDE iau în calcul trei variante la aprobarea stării de alertă: să voteze împotrivă, să ceară reducerea perioadei la 15 zile sau să încuviinţeze pentru 30 de zile, dar fără posibilitatea de prelungure.
”De astăzi intră în vigoare legea care permite instituirea stării de alertă. Da, legea pe care ne-au trimis-o la Parlament în ultimul moment sperând că aşa să obţină în fond o stare de urgenţă camuflată într-una de alertă. Legea a fost mult îmbunătăţită în Parlament, dar ţinând cont de timpul extrem de scurt avut la dispoziţie ea este departe de a fi una perfectă.
Nu mi-am schimbat opinia cu privire la stările excepţionale. Cred că pe fond ele fac mai mult rău decât bine. Iar situaţia de acum nu justifică sub nicio formă o stare excepţională pe tot teritoriul României. Este de neînţeles să pui pe butuci o ţară întreagă când ai opţiunea de a instaura această stare de alertă în zonele afectate de coronavirus, în zonele în care ai testat şi ai identificat un real pericol”, a scris, luni, pe Facebook, Tăriceanu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Liderul ALDE susţine că soluţia propusă de el ”implică nişte autorităţi care să-şi facă treaba”.
”Să testeze masiv, să ştie câte persoane au testat şi de unde sunt acele persoane, să facă chiar testări prin sondaj pe regiuni ca să vadă care dintre regiuni sau judeţe este în pericol să devină focar şi ce se poate face să nu devină. În lipsa acestor demersuri ştiinţifice îţi rămâne măsura simplistă: toată lumea în stare de urgenţă sau stare de alertă. Fără nicio remuşcare pentru cei care ar putea să trăiască normal, fără nici un fel de gândire că o stare de alertă la nivel naţional necesită mai mult efort în gestionare decât stări de urgenţă/alertă doar acolo unde e nevoie”, a mai scris Tăriceanu.
Acesta anunţă care sunt variantele luate în calcul de parlamentarii ALDE.
”Guvernul o să vină în curând în Parlament cu solicitarea de aprobare a stării de alertă pe tot teritoriul naţional. La ALDE studiem trei posibilităţi:
a) Să votăm împotriva acestei solicitări a guvernului.
b) Să susţinem, în textul hotărârii Parlamentului de încuviinţare a stării de alertă, reducerea perioadei la 15 zile şi prezentarea, la sfârşitul perioadei, a evaluării eficienţei măsurilor.
c) Să votăm pentru aprobarea pentru 30 de zile condiţionate cu o declaraţie a Parlamentului în care i se pune în vedere Prim-Ministrului că această stare nu va fi prelungită şi obligaţia pentru Ludovic Orban de a veni în Parlament în 10 zile pentru a prezenta planul Guvernului pentru perioada de după starea de alertă. Pentru a nu mai trăi haosul de acum. Pentru a arată responsabilitate şi nu improvizaţie. Pentru a găsi coerenţa pe care nu am regăsit-o până acum în acţiunile guvernanţilor”, a mai scris Tăriceanu.
Acesta cere şi părerea celor care-i vizitează pagina.
”Ştiu că ALDE are un număr redus de parlamentari, dar asta nu înseamnă că nu putem fi o voce puternică, în special dacă o să avem în spate opiniile unui număr mare de români”, a mai scris Tăriceanu pe Facebook.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.