Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că legile securităţii naţionale trebuie modificate pentru că sunt "depăşite" şi trebuie adaptate la realităţile cu care ne confruntăm, "la pericolele hibride şi la problemele legate de atacurile cibernetice". El a susţinut că problema securităţii naţionale nu ţine doar de o instituţie, iar în acest sens trebuie ca instituţiile să colaboreze şi aminteşte de perioada în care Traian Băsescu era preşedinte, iar atunci, “prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Până în momentul de faţă nu putem să discutăm despre un proiect legat de modificarea legilor securităţii pentru că ceea ce s-a hotărât în momentul de faţă este crearea comisiei comune de elaborare a modificărilor pe legile securităţii. Este evident că legile securităţii naţionale sunt depăşite, ele fiind elaborate la începutul anilor ’90. S-au produs o serie de modificări de securitate. Trebuie să adaptăm aceste legi la realităţile cu care ne confruntăm, la pericolele hibride, la problemele legate de atacurile cibernetice şi de aceea cred că era timpul să pornim să facem aceste modificări acum”, a afirmat preşedintele Senatului.              

Acesta a spus că problema securităţii naţionale nu ţine doar de o instituţie, iar în acest sens trebuie ca instituţiile să colaboreze.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Că aceste modificări vor afecta într-un fel rolul unora dintre instituţiile statului, vom vedea. Ceea ce este foarte important, sigur, problema legată de securitatea naţională nu este o problemă care să ţină de o singură instituţie, trebuie o colaborare între instituţii, trebuie să existe dacă vreţi în arhitectura instituţională şi constituţională respectul pentru ceea ce numim controlul şi echilibrul reciproc al  puterilor, dar eu am pledat de foarte multă vreme pentru a considera organizarea şi arhitectura constituţională a României cât mai aproape de ceea ce definim ca republică parlamentară”, a mai explicat el.

Liderul ALDE a amintit de perioada în care Traian Băsescu era preşedinte şi spune că, atunci, “prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om”.

“În perioada preşedintelui Băsescu prea multe puteri au fost acumulate în mâna unui singur om şi am văzut care au fost derapajele şi excesele de putere grave care s-au produs în acea perioadă pentru care preşedintele poartă o responsabilitate imensă. Ceea ce vedem astăzi, protocoale între isntituţiiel statului, procuratură, servicii de informaţii care au funcţionat în anii trecuţi sunt consecinţa acestui mod de a vedea exerciţiul puterii”, a mai susţinut Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a vorbit despre modelele din alte ţări europene în care există un singur Executiv.

“Cred că, aşa cum toate celelalte ţări în Europa se bazează pe un model care este cel al republici parlamentare, în care există un singur Executiv, nu două centre de putere executivă, trebuie să ne gandim şi noi. Sigur că Constituţia noastră introduce o serie de elemente suplimentare care dau şi preşedintelui atribuţii largi, dar vreau ca prin ceea ce facem în continuare  cotnonuare să ne gândim şi să învăţăm ceva din experienţa nefericită petrecută în cele două mandate  ale preşedintelui Băsescu şi să găsim posibilităţile de echlibru întreb puterile statului”, a continuat el.

Întrebat dacă ar accepta să participe la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a găsi un numitor comun la modificările care vor urma asupra legilor securităţii naţionale, acesta a replicat: “Sunt un om întotdeauna deschis dialogului şi faptul de a-l fi invitat astăzi pe preşedinte la reuniunea la nivel înalt - dimensiunea parlamentară Bucureşti 9 - este o dovadă a disponibilităţii mele de dialog permanent cu instituţiile statului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Parlament, întrebat despre decizia majorităţii parlamentare de a înfiinţa o Comisie specială care să modifice legile securităţii naţionale, că este important ca acest demers să fie făcut în colaborare cu Preşedinţia, cu CSAT, cu Guvernul, Armata şi serviciile secrete. În acest context, el a spus că există două scenarii - unul "prost", în care PSD este dornic să ocupe toate instituţiile statului, “să le acapareze, să forţeze schimbări ale legislaţiei în domeniu securităţii naţionale, în sensul unui control politic”, iar al doilea scenariu, pe care şi-l doreşte, ar fi acela în care Coaliţia PSD-ALDE cooperează cu toate instituţiile din domeniu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.