Secretarul General OCDE, Mathias Cormann, a apreciat, vineri, în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria, ”angajamentul pe care l-a manifestat România, în direcţia aderării la OCDE. ”Apreciem foarte mult existenţa unui sprijin din partea întregului spectru politic, pentru aderare”, a spus oficialul, precizând că pe termen scurt, cele mai importante riscuri la adresa României sunt cele legate de alte valuri ale pandemiei, în contextul ratei mici de vaccinare din ţara noastră.
”Cunoaştem angajamentul pe care l-a manifestat România, în această direcţie (a aderării la OCDE, nr), am apreciat eforturile consecvente, modul în care aţi lucrat împreună cu noi pentru îmbunătăţirea standardelor de viaţă şi implementarea reformelor, participarea României la organismele instituţionale, şi acesta este un pas important către etapa finală, cea de membru cu drepturi depline”, a spus oficialul OCDE.
Mathias Cormann a precizat că valorile României corespund valorilor OCDE.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”România s-a descurcat foarte bine pe parcursul ultimele decenii, în privinţa dezvoltării economice, a nivelului de trai şi reducerea nivelului gazelor de seră, în vederea protecţiei mediului”, a mai spus secretarul general al OCDE, arătând că mai sunt unele aspect de rezolvat însă este încrezător în această ocazie de a lucra împreună pentru implementarea celor mai bune practici.
”De abia aştept să continuăm această conversaţie cu România, pentru a ajuta la livrarea acelor condiţii de îmbunătăţire a vieţii populaţiei României, acele obligaţii care revin din fişa de stat membru”, a mai afirmat oficialul OCDE.
El a menţionat că, din punct de vedere economic, au fost identificate anumite oportunităţi de dezvoltare pe termen scurt şi lung, iar pe termen scurt, cele mai importante riscuri la adresa României sunt cele legate de alte valuri ale pandemiei, care ar duce la unele restricţii economice.
”În România, acest risc este mai accentuat, pentru că are o rată redusă de vaccinare. Ştim că există un consens, în sensul îmbunătăţirii ratei de vaccinare”, a mai afirmat secretarul general al OCDE, el precizând că le transmite românilor să se vaccineze pentru sănătatea lor şi a familiilor lor, dar şi pentru portunităţi şi comunitate.
”Este important ca fondurile substanţiale din cadrul PNRR să fie investite în mod eficace”, a arătat Mathias Cormann, arătând că a discutat cu oficialii români despre probleme precum îmbătrânirea populaţiei, despre accesul la educaţie a grupurilor vulnerabile, rata de participare la sistemul educaţional, comparative cu alte state, toate acestea fiind aspecte care ţin de contextul social şi politic local.
”Tuturor acestor aspect trebuie să li se asigure o atenţie specială de către Guvern”, a arătat el, precizând că sunt şi alte domenii care necesită reforme.
”Apreciem entuziasmul manifestat de România pentru a deveni un contributor la familia OCDE, România a avut un lung drum de parcurs. (...) Apreciem foarte mult existenţa unui sprijin din partea întregului spectru politic pentru această aderare”, a mai afirmat secretarul general al OCDE.
Despre cât va dura procesul de aderare, oficialul a afirmat că ”speră că acest proces se va desfăşura pe cât de rapid posibil, atât timp cât este necesar”.
El a menţionat că România deja respectă o serie întreagă de standarde OCDE.
”Domnul prim-ministru m-a asigurat încă o dată că domnia sa personal şi Guvernul se vor implica în mod decisiv şi vor încerca să aibă o activitate cât mai eficace din acest punct de vedere, dar vorbim deja de un proces tehnic de acum încolo”, a declarat Mathias Cormann.
Despre situaţia de la graniţa cu Ucraina, oficialul OCDE a menţionat că mediul geopolitic are un impact masiv asupra mediului economic.
”România este deja membră a unor structuri importante, UE, NATO şi toate aceste aspecte poziţionează România într-o situaţie foarte fericită”, a mai afirmat Mathias Cormann.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...