Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Dragoş Drăgan a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că în urma controalelor efectuate la furnizorii de energie, s-au constatat peste 450.000 de facturi greşite la energie electrică. Toate facturile emise greşit vor fi refăcute, a spus oficialul. Săptămâna viitoare, ministrul Vergil Popescu urmează să se întâlnească cu reprezentanţii furnizorilor de energie şi gaze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Dragoş Drăgan a declarat, în şedinţa de Guvern, referitor la schema de ajutor privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică, instituită prin Ordonanţa 118/ 2021, că ”în urma controalelor realizate la toţi furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, la nivel săptămânii trecute, au fost identificat un număr 89.195 de facturi greşite, iar la nivelul energiei electrică, au fost identificate peste 450.000 de facturi greşite”. 

În urma controalelor ANPC, s-a identificat nerespectarea clauzelor contractuale şi nerespectarea prevederilor Ordonanţei, dispunându-se refacerea acestor facturi întocmite greşit. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Procesul este în desfăşurare, au fost peste jumătate din aceste facturi, pe partea de energie electrică, refăcute şi urmează să avem datele, la sfârşitul săptămânii, în care suntem convinşi că vom atinge targetul în ceea ce priveşte refacerea acestor facturi întocmite greşit de furnizorii de energie electrică şi gaze naturale. 

Secretarul de stat a mai afirmat că, prin OUG-ul care a stabilit noile praguri de plafonare la energie şi gaze, pentru consumatorii casnici şi industriali, s-a urmărit ca impactul asupra sistemelor informatice pe care furnizorii le folosesc să fie minim. ”

”Nu ne aşteptăm la o problemă în acest sens, dar, pentru a evita acest lucru pe viitor, săptămâna viitoare au fost invitaţi la MInisterul Energiei toţi furnicorii de energie electrică şi gaze, şi ministrul Virgil Popescu va discuta cu dânşii (..)  pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în prima fază a procesului de compensare a facturilor pe lunile noiembrie şi decembrie”, a mai spus el. 

Despre sprijinul marilor consumatori, reprezentantul Ministerului Energiei a arătat că există două scheme de suport, pentru marii consumatori, şi anume schema de exceptare la plata certificatelor verzi, schemă care e în vigoare din 2014, peste 2.000 de companii fiind beneficiare. 

A doua măsură este de compensare a preţului certificatelor CO2, schemă instituită în 2019, şi pentru care s-au plătit deja sumele pentru 2019 şi 2020. 

”Vă pot spune că, la nivelul anului 2019, a fost plătită o sumă de aproape 400 de milioane de lei, iar la nivelul anului 2020, o sumă de 637 de milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 34 de beneficiari, întreprinderi mari în diverse sectoare energointensive şi care, datorită acestui ajutor, au reuşit să îşi menţină competitivitatea şi să facă faţă creşterii preţului energiei, în mare parte cauzată de creşterea preţului de tranzacţionare a certificatelor de CO2. Vreau să precizez că, pentru anul 2021, vom definitiva, în cursul acestui an, prelungirea schemei la Bruxelles şi urmează - deja cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Mediului, deoarece discutăm de certificatele de CO2- să venim în guvern cu memorandumul pe care l-am circulat cu dânşii, care este avizat”, a arătat el. 


Dan Dragoş Drăgan a anunţat că săptămâna viitoare se poate intra cu acest proiect în Guvern. 

”Deja de la Mediu avem avizul, de la Ministerul de Finanţe mai aveam câteva precizări pe care le-am încorporat în memorandum şi săptămâna viitoare vom veni cu el, ceea ce este important pentru consumatorii energointensivi, fiind în contact permanent cu asociaţiile profesionale care îi reprezintă. Această schemă se doreşte a fi prelungită până la nivelul anului 2030, pe baza ultimelor reglementări şi directive europene, care au fost adoptate la sfârşitul anului trecut”, a explicat oficialul din minister. 

”Vă rog să ţineţi cont de faptul că luni a fost prima întrunire a Comitetului Interinstituţional pentru Energie, au avut loc discuţii şi am stabilit ca, într-o săptămână, să primim propunerile şi, de asemenea, recomandările dumnealor, care vor fi integrate. Sper ca, împreună cu toţi factorii de răspundere, atât din domeniul energetic, cât şi din societatea civilă, inclusiv marii consumatori, consumatorii energointensivi să fie parte la acest proces, astfel încât măsurile să fie coordonate şi echilibrate pentru toată lumea”, a explicat şeful Executivului. 

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că secretarul de stat Dan Dragoş Drăgan va fi responsabil de toate ectivităţile de coordonare şi de monitorizare, astfel încât să nu se întâmple necorelarea şi neajustarea facturilor. 

Premierul i-a mai cerut secretarului de stat ca, împreună cu cei de la Ministerul Muncii, să coreleze toate mecanismele privind schema de compensare, pentru a nu fi probleme nici în ceea ce priveşte sarcinile care revin instituţiilor guvernamentale. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.