Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD care s-a desfăşurat vineri în Parlament a fost una tensionantă şi timp de mai bine de nouă ore membrii acestuia au discutat despre diverse scrisori, demisii, excluderi din partid, s-a făcut apel la unitate, s-au reiterat atacuri, s-a cerut vot. Surpriza a fost apariţia unor primari din judeţul Caraş-Severin care au venit să-l susţină pe liderul PSD Liviu Dragnea, cu toate că preşedintele organizaţiei lor fusese mandatat de fapt cu un vot împotriva lui. În tot acest timp, în faţa uşilor sălii „Ovidiu Şincai” s-au dezbătut şi alte subiecte. Un deputat PSD, de exemplu, susţinător al lui Dragnea, şi un primar PSD, contestatar al acestuia, şi-au aruncat unul altuia cuvinte precum „e un nimeni, un zero barat”, „individul ăsta”, „e homosexual, ba nu, e bisexual”, iar pentru câteva secunde zeci de pungi pline cu covrigi au devenit interesante pentru toată lumea, în drumul lor de la capătul holului şi până la uşile sălii în care se desfăşura şedinţa. În final, câştigător a ieşit tot Liviu Dragnea, iar voturile împotriva lui, deşi se anunţau a fi multe, au rămas doar opt.
Şedinţa CEx era programată să înceapă la ora 12.30, însă şeful PSD a întârziat, aşa că a început cu jumătate de oră mai târziu. Cele două tabere au fost evidente încă de la intrarea în sală, printre primii care au ajuns la şedinţă fiind principalii contestatari ai lui Liviu Dragnea, autorii controversatei scrisori prin care au cerut demisia acestuia: primarul Capitalei Gabriela Firea, vicepremierul Paul Stănescu şi Adrian Ţuţuianu, însoţiţi de Mihai Tudose, Marian Neacşu, Nicolae Bădălău şi Marcel Ciolacu.
Firea a spus atunci că se aşteaptă la excluderea sa. Uşor ironic, edilul i-a întrebat pe jurnalişti de ce nu se tem să vorbească cu ei, „puciştii” şi s-a oferit chiar să dovedească faptul că nu este atât de periculoasă precum se crede în spaţiul public venind cu pistoalele de jucărie ale copiilor săi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Eu am o curiozitate, nu vă este teamă să vorbiţi cu noi? Am văzut că se spune despre noi că vrem să dăm o lovitură, să preluăm puterea după o baie de sânge. Eu cred că suntem persoane paşnice. Bine, eu am de la copiii mei nişte pistoale de jucărie, le putem aduce pe acestea”, le-a spus ea jurnaliştilor.
Tabăra cealaltă, condusă evident de Liviu Dragnea, a ajuns la CEx mai târziu. Codrin Ştefănescu, Marian Oprişan, Claudiu Manda, Lia Olguţa Vasilescu, dar şi premierul Viorica Dăncilă i-au fost alături.
Lucrurile s-au schimbat puţin însă când deputatul PSD Cătălin Rădulescu a început să împingă primarii veniţi din alte judeţe la Bucureşti pentru a-l sprijini pe Liviu Dragnea, în faţa camerelor de filmat, la declaraţii.
„Caraşu’, haide, următorul”, a strigat la un moment dat Rădulescu.
Câţiva primari din Caraş-Severin au venit, deci, să-şi exprime sprijinul faţă de liderul de necontestat al partidului, cu toate că preşedintele organizaţiei lor fusese mandatat în şedinţa comitetului executiv judeţean pentru un vot împotriva lui Dragnea.
"(...) Îl susţinem pe Liviu Dragnea deoarece este un preşedinte care a adus PSD la un scor extraordinar. Mi se pare absurd să schimbăm un preşedinte care este performant”, a declarat deputatul PSD de Caraş-Severin Luminiţa Jivan, însoţită de primarii unor localităţi din judeţ.
Când jurnaliştii i-au atras atenţia că la nivel de organizaţie judeţeană votul stă cu totul altfel, iar liderul de filială a fost mandatat, cu vot majoritar, să voteze împotriva lui Liviu Dragnea în şedinţa CEx, deputatul a repetat că ei contestă decizia Comitetului executiv judeţean, apoi le-a întors spatele şi a plecat.
Şedinţa CEx a durat mai bine de nouă ore. În timp ce înăuntru se discuta despre demisii, excluderi şi scrisori, în faţa uşilor sălii „Ovidiu Şincai” s-au dezbătut şi alte subiecte.
Primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă, într-o declaraţie a sa, a vorbit despre deputatul PSD Cătălin Rădulescu folosind termenul „individ”, ceea ce l-a făcut pe Rădulescu să iasă ceva timp mai târziu foarte nervos şi să le spună jurnaliştilor că el vrea să dea o declaraţie despre acel „homosexual, ba nu, că el e bisexual”.
„(...) Eu am terminat şef de serie la Medicină înainte de ‘89 şi el (Robert Negoiţă, n.r.) a făcut bacalaureatul la 30 de ani pentru că înainte punea mochetă pe jos. (...) Pentru mine e zero barat”, a decretat Rădulescu.
După tensiuni şi lungi discuţii, undeva spre după-miază, liderii social - democraţi au primit şi prânzul: câteva zeci de covrigi. Ceva ore mai târziu, ceea ce a rămas a fost oferit jurnaliştilor.
La final, din criza PSD câştigător a ieşit tot Liviu Dragnea, iar voturile împotriva lui, deşi se anunţau numeroase, au rămas doar opt. Sau zece, depinde pe cine întrebi.
"Nu vreau să fiu răutăcios, dar poate s-au gândit că nimeni nu mai are inconştienţa mea să se lase ciuruit pentru partid", a fost concluzia liderului PSD.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.