REPER anunţă, luni, decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care refuzul unui stat membru de a elibera unuia dintre cetăţenii săi o carte de identitate cu valoare de document de călătorie pentru singurul motiv că are domiciliul în alt stat membru este contrar dreptului Uniunii. În această cauză, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a adresat o întrebare preliminară cu privire la interpretarea dreptului uniunii europene în legătură cu refuzul statului român de a elibera cărţi de identitate românilor cu domiciliul în Diaspora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Statul român a tratat mult timp cetăţenii din Diaspora ca pe nişte cetăţeni de mâna a doua, pedepsindu-i pentru faptul că au părăsit ţara în căutarea unui trai mai bun. Refuzul de a le elibera cărţi de identitate româneşti cu domiciliul în Diaspora, mai ales în condiţiile în care avem nevoie de carte de identitate pentru aproape orice demers pe care îl efectuăm în România, demonstrează reaua-credinţă a statului. De zeci de ani, Ministerul Afacerilor Interne se ascunde în spatele acelor paşapoarte speciale pentru românii cu domiciliul în străinătate, care în România nu sunt acte de identitate, ci doar documente de călătorie. Propunerea legislativă PL-x nr. 324/2023 pe care am iniţiat-o alături de colega mea, Oana Cambera, este singura propunere cu un parcurs legislativ impecabil, obţinând toate rapoartele şi avizele favorabile şi votul a 106 din 107 senatori pentru adoptarea propunerii.” a declarat Simina Tulbure, deputată REPER de Diaspora şi coiniţiatoarea propunerii legislative.

”Diferenţa de tratament între românii din ţară şi cei din Diaspora pe care a subliniat-o Curtea în recenta hotărâre este evidentă. Este bine-cunoscut faptul că statul obligă românii să mintă asupra domiciliului lor. Un număr impresionant de români care locuiesc de fapt în străinătate îşi declară domiciliul în România, tocmai pentru a nu pierde cartea de identitate, acest document necesar în special în relaţia cu statul român. În cauza de la CJUE, Guvernul român a invocat faptul că nu poate înscrie domiciliul în străinătate pe cartea de identitate, ceea ce este absurd în condiţiile în care alte state precum Franţa înscriu fără probleme atât pe cartea de identitate cât şi pe paşaport domiciliul cetăţenilor lor care se află în străinătate. Sunt convinsă că toţi parlamentarii vor fi de acord cu urgentarea adoptării propunerii noastre legislative, mai ales în contextul hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.” a subliniat Oana Cambera, deputată REPER de Ilfov şi coiniţiatoarea propunerii legislative.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

precizează că ”este singurul partid politic care a reuşit să convingă celelalte partide din Parlament că este nevoie să modificăm legislaţia pentru a oferi românilor posibilitatea de a-şi înscrie domiciliul în străinătate pe noile cărţi de identitate”.

”Propunerea REPER care pune legislaţia română în conformitate cu dreptul Uniunii Europene se află în ultimele etape ale procesului legislativ, fiind necesar doar raportul comun al comisiei juridice şi al comisiei pentru administraţie publică pentru ca acesta să poată fi votat şi de plenul Camerei Deputaţilor”, arată formaţiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.