Partidul REPER solicită miercuri guvernului Ciolacu măsuri imediate pentru evaluarea şi adresarea riscurilor semnalate de Parchetul European în ceea ce priveşte fondurile europene, arătând că există semnale contradictorii ale diverselor instituţii europene şi internaţionale în ceea ce priveşte starea justiţiei şi eficienţa instituţiilor de aplicare a legii din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Partidul REPER solicită guvernului Ciolacu măsuri imediate pentru evaluarea şi adresarea riscurilor semnalate de Parchetul European în ceea ce priveşte fondurile europene..REPER menţionează că există semnale contradictorii ale diverselor instituţii europene şi internaţionale în ceea ce priveşte starea justiţiei şi eficienţa instituţiilor de aplicare a legii din România. Rapoartele Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane şi drepturile omului au un ton critic şi semnalează probleme structurale iar acum Parchetul European anunţă că România se află în risc de vulnerabilitate sistemică în ceea ce priveşte fondurile europene, prin folosirea de scrisori de garanţie fictive pentru garantarea cofinanţării investiţiilor”, transmite REPER într-un comunicat.

”Suntem departe de tonul optimist din raportul Comisiei Europene cu privire la statul de drept, care subliniază progrese şi evoluţii într-un stat în care nu s-au aplicat decizii CJUE, prescripţia a făcut ravagii iar magistraţi integri au fost sancţionaţi pentru curajul de a ţine pe picioare un sistem fragilizat permanent de politicieni şi de bătălii interne. Avem, aşadar, toate motivele să credem că raportul a fost un troc politic foarte convenabil pentru guvernarea PNL-PSD, în timp ce starea sistemului de justiţie din România se deteriorează tot mai mult”, afirmă formaţiunea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit reprezentanţilor REPER, ”Guvernul Ciolacu are obligaţia de a coopera loial şi eficient cu Parchetul European şi de a stabili rapid, în funcţie de recomandările primite, un set de măsuri pentru evaluarea riscurilor sistemice şi pentru adresarea acestor riscuri, înainte să piardă orice dram de credibilitate că, din perspectiva guvernării, fondurile europene sunt esenţiale pentru România şi că nu tolerează sau chiar încurajează frauda”.

Ramona Strugariu, copreşedinta REPER, arată că ”sunt două ştiri în doar câteva zile care contrazic concluziile optimiste ale raportului Comisiei Europene cu privire la statul de drept în România: rapoartele Departamentului de Stat al SUA iar acum anunţul Parchetului European cu privire la riscul de vulnerabilitate sistemică în ceea ce priveşte fondurile europene”.

”Nu suntem bine. Guvernul a făcut un troc politic cinic şi descalificant negociind acest raport iar Comisia Europeană a pierdut parteneri loiali, credibili şi integri din societatea civilă şi a câştigat un butoi cu dinamită pentru democraţie şi statul de drept, care-i va exploda, mai devreme sau mai târziu, direct în faţă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul altor ţări. De exemplu Viktor Orban, în Ungaria, nu are probleme doar cu statul de drept, ci şi cu frauda cu fonduri europene. Iar dl Ciolacu, în loc să primească la Palatul Victoria indivizi ca Orban, trebuie să iasă astăzi în conferinţă de presă şi să ne spună cum intenţionează guvernul să coopereze loial cu Parchetul European pentru a elimina riscul sistemic de fraudă cu bani europeni şi ce măsuri propune, concret, pentru a evalua şi adresa aceste riscuri. Asta are de făcut guvernul. Nu negocieri de cosmetizare a rapoartelor pe justiţie sau prânzuri de socializare cu iliberali”, precizează Strugariu.

Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER, afirmă la rândul lui că încă din luna martie am tras public un semnal de alarmă cu privire la rezultatele preliminare ale investigaţiilor privind fraudele cu fonduri europene în România.

”Faptul că guvernul Ciolacu a ignorat complet timp de mai bine de 4 luni aceste avertismente ale REPER este complet inacceptabil şi arată de fapt că PSD-PNL încearcă să ascundă clientela de partid care se înfruptă direct din banii europeni în mod fraudulos. Demisia ministrului de finante şi cel al proiectelor europene este imperios necesară în condiţiile în care România este în topul european al fraudei cu bani europeni. Aduc aminte că în 2023 au fost deschise 215 investigaţii, iar prejudiciul lor total estimat este de 1,87 de miliarde de euro. Banii aceştia puteam să-i investim în dezvoltarea ţării, ca românii să aibă parte de o viaţă mai bună, însă Ciolacu, Boloş, Câciu şi compania nu se gândesc la acest lucru”, subliniază Pîslaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.