Deputatul PSD Alexandru Rafila, ministru al Sănătăţii, afirmă că nu ştie de unde a venit propunerea ca pragul valoric pentru abuzul în serviciu să fie stabilit la 250.000 de lei, sumă votată în Senat, el subliniind că propunerea ca acesta să fie stabilit, în Camera Deputaţilor, la 9.000 de lei este una corectă. Rafila susţine că ar fi trebuit consultate valorile stabilite în legislaţiile altor state ale Uniunii Europene înainte de a fi formulat şi votat un prag pentru legislaţia românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Întrebat, vineri seară, dacă ştie de unde a venit propunerea ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune dacă prejudiciul depăşeşte 250.000 de lei, ministrul Sănătăţii a răspuns că nu ştie cine a formulat această propunere. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nu-mi este clar, nu ştiu exact de unde a venit această propunere. Când e vorba despre subiecte aşa de sensibile, cred că este foarte importantă opinia ministerului de specialitate. Vă spun ce aş fi făcut eu. Era, cred, foarte bine să luăm legislaţia existentă în fiecare dintre ţările Uniunii Europene şi să vedem care este acest prag în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi încheiam discuţia, pentru că eu sunt convins că există un numitor comun în ceea ce priveşte o anumită sumă peste care un abuz în serviciu este considerat infracţiune, dintr-un motiv foarte simplu: în mod evident, trebuie să existe un astfel de prag, există şi o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens. Dacă cineva îşi pierde cumpătul, de exemplu, şi cumpără o cutie de creioane în mod abuziv nu cred că lucrul ăsta reprezintă infracţiune. Dar totuşi o limită care să evite în mod clar obţinerea de sume de bani sau acordarea unor contracte în mod abuziv de către un funcţionar public trebuie să existe şi limita trebuie să fie rezonabilă”, a spus Rafila, la Digi 24.
 
Rafila e de părere că limita de 90.000 de lei este una ”corectă”, împiedicând abuzul în serviciu într-o formă care să pună în pericol interesul public.
 
Rafila a subliniat că tocmai din cauza asocierii cu tentativele de a reglementa legislativ abuzul în serviciu în perioada lui Liviu Dragnea ”referinţa la nişte cifre care sunt folosite în alte ţări ar fi fost un lucru foarte bun”.
 
Ministrul a mai spus că subiectul pragului de la care abuzul în serviciu este considerat infracţiune nu trebuie legat neapărat de zona electorală, ci mai degrabă de zona de ”responsabilitate şi de asumare”.

Senatorii au votat, miercuri, în plen, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a altor acte normative, iniţiat de Guvern la sfârşitul anului 2022, care a introdus, printr-un amendament depus în comisia juridică, un prag valoric pentru abuzul în serviciu în cuantum de 250.000 de lei.

Proiectul a generat critici, fiind comparat cu Ordonanţa 13 din epoca Dragnea, care a provocat ample proteste.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a precizat că „nu există nicio referinţă concretă” în deciziile Curţii Constituţionale a României sau în avizele Comisiei de la Veneţia cu privire la valoarea economică sau financiară a unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu şi a anunţat că va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei.

Miercuri seară, preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a anunţat susţinerea liberalilor pentru pragul de 9.000 de lei la infracţiunea de abuz în serviciu propus de Ministerul Justiţiei, precizând că liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a fost mandatat să susţină acest amendament la Cameră.

Un anunţ similar a fost făcut de către liderul PSD, Marcel Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.