Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, întreabă Guvernul pe ce s-a bazat atunci când a decis relaxarea măsurilor după data de 15 mai, în condiţiile în care medici epidemiologi nu au date clare privind evoluţia pandemiei. El a precizat că această relaxare trebuie făcută, dar nu să pericliteze sănătatea oamenilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Romaşcanu a adresat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, mai multe întrebări Guvernului, prima fiind legată de relaxarea măsurilor după data de 15 mai. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pe ce s-a bazat Guvernul când a decis aşa-zisa relaxare de pe 15 mai? Care au fost argumentele epidemiologice care au stat la baza deciziei. Epidemiologii nu sunt siguri cu privire la această dată. Domnul Arafat ne spune că nu este încă sigură data de 15 mai. Domnul doctor Rafila ne spune că puţinele teste de coronavirus aplicate în ţară nu sunt concludente. Deci experţi epidemiologi nu au date clare privind evoluţia pandemiei. Atunci pe ce se bazează Guvernul când decide relaxarea măsurilor începând cu 15 mai? Nu spunem că nu este necesară relaxarea, dar ea trebuie făcută astfel încât să nu pericliteaze sănătatea oamenilor. Testaţi, domnilor, pentru a afla situaţia epidemiologică a României şi relaxaţi în consecinţă”, a afirmat Romaşcanu. 
 
El a mai întrebat şi de ce Guvernul fuge de testare în masă a populaţiei, precizând că toate statele care relaxează restricţiile au făcut fie o testate pentru a stabili rata de transmitere a virusului, fie teste prin sondaj. 
 
"Orban spune că nu sunt sigure testele rapide. Au apărut teste cu grad de siguranţă de sută la sută. Vedem o îndârjire a Guvernului şi a PNL de a bloca şi ataca orice încercare Primăriei Capitalei de a face teste în masă prin sondaj. Guvernul are obligaţia să ne spună în următorul raport de ce fuge de aceste testări în masă sau prin sondaj. De ce ascundeţi realitatea? Vă e frică că astfel de studii vor arăta că ne-am infectat mult mai mulţi? Vă e frică să afle lumea adevărul?”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD. 
 
El mai cere Guvernului să precizeze pe ce bază legală vor fi limitate drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă. 
 
"Domnilor Orban şi Iohannis, deja aţi făcut o prostie mare cât Casa Poporului legiferând amenzi care s-au dovedit a fi neconstituţionale. Acum trebuie să daţi banii înapoi. Nu veniţi cu o prostie şi mai mare, nu puteţi restrânge drepturile cetăţeneşti decât prin lege adoptată în Parlament. Asta spune Constituţia. Nu puteţi face reglementări prin decizii luate în baza stării de alertă, nu mai folosiţi pandemia pentru a acoperi prostia, riscul coronavirusului nu poate justifica încălcarea drepturilor omului, restricţiile, amenzile, sancţiunile sunt necesare, dar trebuie să fie conform legii şi Constituţiei”, a mai transmis Lucian Romaşcanu.
 
El a mai solicitat preşedintelui şi premierului să spună dacă au ştiut de "abuzurile" preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. 
 
"Cerem premierului şi preşedintelui să precizeze dacă au ştiut de abuzurile lui Gheorghe Flutur de la Suceava înainte de izbucnirea scandalului. Dacă da, de ce nu au sesizat autorităţile? Toată lumea a fost oripilată când a aflat că deşi medicii nu erau testaţi, domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliul Judeţean Suceava, mergea la 11 noaptea să-şi facă testul de coronavirus. Acolo s-au petrecut infracţiuni grave. Presa a publicat recent stenogramele unor interceptării prin care domnul Flutur stabilea cu o doamnă din spital cum să acopere ilegalităţile. Dacă interceptarea a fost făcută de serviciile secrete, înseamnă că ea a ajuns şi la preşedinte şi la premier. Deci aţi ştiut domnule Orban şi domnule Iohannis că domnul Flutur făcea abuzuri acolo”, a mai spus Romaşcanu.
 
Social-democraţii doresc să mai ştie de ce România nu are un plan economic de ieşire din criză. 
 
"De la începutul stării de urgenţă Guvernul ne-a spus în permanenţă că o să facă, o să dreagă şi o să vină cu un plan de măsuri. Este scandalos pentru că vedem cum economia se scufundă în fiecare zi, 26 de miliarde de euro sunt pierderile din economie de la începutul pandemiei. Consumul a scăzut cu peste 30%, IMM Invest, celebrul program al Guvernului s-a blocat încă din prima zi. Nu s-a luat nicio măsură activă pentru salvarea locurilor de muncă, avem deja 300.000 de oameni care şi-au pierdut locul de muncă”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al PSD.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.