Plenul Camerei Deputaţilor a repsins miercuri, proiectul opoziţiei privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane. De asemenea, a fost respinsă şi solicitarea opoziţiei pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului desfăşurat în Bucureşti, în data de 10 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Constituirea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului din 10 august, respinsă de Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a respins miercuri, cu 119 voturi "pentru", 137 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de Hotărâre depus de deputaţii PNL şi USR pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă privind reprimarea protestului desfăşurat în Bucureşti, în data de 10 august.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În proiectul de Hotărâre, printre obiectivele comisiei se numărau identificarea persoanelor şi acţiunilor prin care s-a generat conflictul din Piaţa Victoriei, determinarea cauzelor care au condus la punerea în executare a reprimării manifestaţiei şi identificarea modalităţilor prin care s-au făcut numiri politice la conducerea instituţiilor de forţă care au acţionat în timpul protestului mai-sus menţionat.

Opoziţia mai voia verificarea oricăror alte aspecte care reies din derularea lucrărilor Comisiei şi care sunt relevante pentru îndeplinirea obiectivelor şi scopului anchetei.

De asemenea, audierile de marţi din Comisia de apărare din Senat pe tema violenţelor din 10 august, din Piaţa Victoriei, au fost scoase de pe ordinea de zi, la propunerea reprezentanţilor PSD - ALDE, care i-au reproşat preşedintelui Comisiei, liberalul Marcel Vela, că nu i-a consultat când a decis invitarea la comisie a autorităţilor implicate în evenimente. Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Marcel Vela (PNL), a declarat, marţi, că parlamentarii puterii ”s-au temut să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru”, el precizând că în raportul MAI referitor la protestul din 10 august ”sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă”.

Reprezentanţii PSD i-au reproşat lui Vela că nu i-a consultat şi că de fapt nu vrea să afle informaţii şi detalii despre incidente, ci doar scandal mediatic, iar auderile la care erau aşteptaţi, în ordine, prefectul Capitalei Speranţa Cliseru, coordonatorul acţiunii jandarmilor din data de 10 august, maiorul Laurenţiu Cazan şi ministrul de Interne Carmen Dan, au fost anulate.

O nouă propunere a lui Vela ca audierile să fie reprogramate săptămâna viitoare a primit susţinerea a doar patru senatori.

Proiectul de Hotărâre pentru înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind pesta porcină, respins de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a repsins miercuri, cu 123 de voturi "pentru", 137 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.

"Considerăm un factor agravant modificarea, în data de 10 august, a anexei Deciziei Comisiei Europene 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE, prin introducerea a încă 5 judeţe în zona de restricţie atât a animalelor vii, a cărnii proaspete, cât şi a produselor din carne de porc, acest lucru evidenţiind faptul că oficialităţile Uniunii  Europene nu mai au încredere că România mai poate stăvilii virusul. Menţionăm că 4 din aceste 5 judeţe intrate în zona de restricţie nu sunt în zona de focar", se arată în proiectul de Hotărâre.

Printre obiectivele Comisiei ar fi urmat să se numere verificarea tuturor aspectelor ce privesc respectarea Legii nr.571/2004 privind semnalarea unor măsuri, fapte sau acţiuni/inacţiuni care cauzează şi/sau vor cauza grave prejudicii materiale şi economice pentru bugetul de stat şi pentru capitalul autohton cu efecte incomensurabile pentru siguranţa şi securitatea alimentară, implicit asupra economiei naţionale, cu efecte de destabilizare a statului şi siguranţei naţionale pe următorii 15 ani în privinţa epidemiei de pestă porcină africană.

De asemenea, liberalii voiau să afle dacă a fost respectat ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.25/2008 privind recoltarea probelor pentru examenul de laborator şi a Normei sanitare veterinare privind metodologia de prelevare, prelucrare primară, ambalare şi transport al probelor destinate examenelor de laborator în domeniul sănătăţii animalelor.

Totodată, se dorea verificarea respectării Hotărârii Guvernului României nr.94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) Cadrului Operativ de Urgenţă Naţională, a Comitetului Naţional pentru Combaterea Bolilor (CNCB) prin Ordinul nr. 146/2005 privind aprobarea constituirii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor şi a centrelor locale de combatere a bolilor coroborat/actualizat prin Ordinul nr. 119/2011 pentru abrogarea Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.145/2005 privind aprobarea constituirii Unităţii veterinare operaţionale “Task Force” pentru controlul şi combaterea bolilor animale, precum şi a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.146/2005 privind aprobarea constituirii Centrului Naţional de Combatere a Bolilor şi a centrelor locale de combatere a bolilor.

Săptămâna trecută, deputaţii PNL şi PMP au iniţiat demersurile pentru înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă în cazul gestionării pestei porcine africane, informa preşedintele PNL, Ludovic Orban, care a acuzat Guvernul de incompetenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.