Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc, pe care a trecut data la care Iohannis a câştigat alegerile şi data de marţi, când a venit în judeţele Harghita şi Covasna, spunând că acesta trebuie să fie începutul unui parteneriat. Iohannis a cerut consilierilor săi un steag al României, pe care i l-a înmânat în replică lui Raduly Kalman, afirmând că parteneriatul nu trebuie să fie pe criterii etnice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un discurs în care a cerut la rândul său autonomie, primarul din Miercurea Ciuc i-a înmânat preşedintelui un steag al Ţinutului Secuiesc, notând că Iohannis a câştigat alegerile cu scoruri foarte mari în Harghita şi Covasna.

"Este un steag pe care am trecut cele două date istorice, în care aţi fost ales preşedinte al României, şi data de astăzi. Am trecut deopotrivă şi procentele pe care le-aţi obţinut în Harghita şi Covasna", a spus primarul, adăugând că acest gest ar trebui să "pecetluiască" un parteneriat între preşedinte şi autorităţile din Ţinutul Secuiesc.

Iohannis a urmărit zâmbind cum Kalman a scos steagul şi l-a întins, oferindu-l apoi consilierilor preşedintelui, apoi s-a ridicat şi a mers către primar, cerând de la consilier un alt pachet, din care a scos un steag al României, pe care l-a întins, la rândul său, pe scenă şi i l-a oferit primarului, în aplauzele sălii.

"Cred că este potrivit şi mă bucur că aţi aplaudat. Dacă este să avem un parteneriat strategic, eu ca preşedinte al României să vă las cadou în amintire, tricolorul nostru, al tututor. Ca să nu greşim pe undeva cu steagurile. aţi menţionat parteneriatul strategic dintre noi. Aţi folosit steagul statului maghiar. Şi cu acela avem un parteneriat strategic, dar el nu se bazează pe relaţii etnice sau interetnice, ci pe relaţii între două state vecine şi care trăiesc în bună înţelegere", i-a spus Iohannis primarului.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că descentralizarea este obligatorie în România, iar regionalizarea este "de dorit", însă s-a arătat împotriva ideii autonomiei, după ce şeful CJ Covasna, Tamas Sandor, a cerut acest lucru pentru zona Ţinutului Secuiesc, explicând că este o idee respinsă şi la nivel european, pentru că "inhibă dezvoltarea".

Iohannis şi-a început, marţi, vizita în Harghita şi Covasna, cu o dezbatere alături de reprezentanţii administraţiei publice locale din cele două judeţe. În debutul dezbaterii, după imnul României, a fost cântat imnul Ţinutului Secuiesc de către întreaga sală şi de către preşedinţii CJ Harghita şi Covasna, care se aflau pe scenă, alături de şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.