Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat sâmbătă, la Prima Tv, posibilitatea candidaturii pe liste comune a PSD şi PNL la alegerile de anul viitor şi consideră că lista comună va da un rezultat mai slab decât cel obţinut pe liste separate şi adunat apoi într-o coaliţie. El nu crede că electoratul liberal din Transilvania va vota PSD deoarece de 30 de ani a fost obişnuit să nu facă acest lucru şi va avea alternativă.
Kelemen Hunor a fost întrebat în emisiunea Insider Politic despre o posibilă candidatură pe liste comune a PSD şi PNL la alegerile din 2024.
“Lista comună va da un rezultat mai slab decât liste separate şi adunate după aceea într-o coaliţie. Deci unu plus unu nu dă doi, fiindcă oamenii şi alegătorii nu sunt nişte sticle pe un raft pe care le muţi dintr-o parte în alta. Electoratul liberal, alegătorul liberal din oraşe mari din Transilvania, are alternativă, va avea alternativă. Ei au fost obişnuiţi în 30 de ani de zile că nu votăm PSD-ul. Vorbesc doar de Transilvania şi de câteva oraşe mari. Ei văd liste judeţene. Tu poţi să faci afişe diferite în fiecare judeţ, nu poţi să-i păcăleşti pe oameni. Totuşi, oamenii sunt la fel de inteligenţi ca politicienii, zic eu că mai inteligenţi din când în când. Deci nu poţi să-i păcăleşti. El când vede lista judeţeană sau lista naţională vede că pe primul loc e un pesedist, fiindcă o să fie un pesedist, că PSD-ul e mai mare. De ce să fie un penelist? Şi atunci spune stai aşa, că eu în 30 de ani de zile am înţeles că nu trebuie să votez pe ăla şi are deja o părere formată. Am alternativă? Da, are alternativă. Deci din liste comune va câştiga doar PSD-ul. PSD-ul va câştiga categoric, nu are ce să piardă”, a explicat Kelemen Hunor.
El a mai fost întrebat dacă din liste comune PSD şi PNL ar putea ajunge la 50% în Parlament.
“Nu ştiu, asta vom vedea. 50% astăzi pentru o guvernare stabilă e cam puţin, mai ales cunoscând fluctuaţiile din Parlament. Pentru o guvernare stabilă trebuie să te apropii de 60 la sută, trebuie să găseşti o soluţie, să fii mai aproape de 60 la sută, mai ales că în 2025, după 2024, urmează într-adevăr reforme. Ceea ce s-a întâmplat în asumare nu înseamnă reformă. Acolo nu există nicio reformă. Haideţi să fim serioşi”, a transmis liderul UDMR.
El consideră că reformele vor veni după alegeri.
“Acolo sunt nişte măsuri. Reformele urmează după alegeri. Într-un an electoral poţi să numeşti oricum poţi să spui că e rachetă, nu e rachetă. Sunt câteva măsuri necesare. Dar nu e racheta necesară. Sunt nişte gloanţe trase în dreapta şi în stânga. Sigur, ei s-ar putea să ajungă la 50 la sută, la 48 la sută, la 52 la sută, dar ceea ce ne aşteaptă după 2024 va necesita şi mai ales dacă vrem să facem şi o reformă administrativă, o coaliţie mult mai mare, mult mai puternică”, a adăugat Kelemen Hunor.
Întrebat dacă vede UDMR parte a viitoarei coaliţii de guvernare, liderul UDMR a răspuns: “Orice om politic, când se pregăteşte de alegeri, doreşte să ajungă în Executiv, cu partidul în Executiv, să pună în mişcare din programul politic ceva. Eu cred că în doi ani şi jumătate am demonstrat că avem viziune, putem guverna cu oameni corecţi şi putem pune în aplicare un program de guvernare eficient şi foarte pragmatic în favoarea fiecărui om, că noi nu am guvernat pentru UDMR, nici la Mediu, nici la Dezvoltare, nici la Sport. Ce se va întâmpla în 2024? Sigur că vrem să ajungem la guvernare. Dacă vom reuşi sau nu, vom vedea. N-o să mă vedeţi pe mine spunând că nu, eu merg la alegeri ca să fiu în opoziţie cu AUR”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.