Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Bogdan Mateescu, a afirmat, marţi, că CSM a primit spre avizare doar un draft pentru legile justiţiei, precizând că experienţa anilor 2017 şi 2018 nu ar trebui repetată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 “Am avut zilele trecute o întâlnire cu experţii MCV şi ai mecanismului statului de drept şi am fost întrebat de ce Consiliul nu şi-a exprimat opinia, nu a emis un aviz asupra legilor Justiţiei. (...) În cursul acestui an am primit un draft care conţinea titlul Proiect de modificare a legilor Justiţiei şi care a fost practic restituit în urma analizei proprii iniţiatorului, ministrul Justiţiei, era altă persoană în acea funcţie”, a declarat Bogdan Mateescu, marţi, în şedinţa de bilanţ a CSM.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a explicat că rolul Consiliului Superior al Magistraturii nu este unul pur formal.  
 
“Experienţa 2017 şi 2018 – nu aş vrea să consideraţi că sunt critic absolut sau un susţinător absolut, dimpotrivă, al situaţiei de atunci – nu ar trebui repetată. Rolul CSM nu este pur formal pentru că rolul acesta se exercită după o consultare amplă a fiecărui judecător şi procuror, a întregului sistemul judiciar. În 2017, 2018 şi în alte ocazii CSM a fost pus în situaţia de a aviza procedura legislativă propuneri de lege într-o formă extrem de incipientă, să îi spunem extrem de puţin consistentă. Iar forma finală a legii a fost mult mai amplă, mult mai consistentă, CSM nu a avut ocazia să o analizeze în organizarea sa plenară, sistemul judiciar nu a putut să îşi exprime punctele de vedere în deplină cunoştinţă de cauză în adunări generale ale instanţelor şi parchetelor”, a explicat Bogdan Mateescu.
 
El a precizat că a cerut ministrului Justiţiei să respecte procedura de avizare. 
 
“Având în vedere contextul declaraţiilor publice de atunci, constatând că există divergenţe şi propuneri legislative care se suprapuneau, am solicitat ministrului Justiţiei să respecte procedura de avizare a actelor normative, care este aplicabilă şi domniei sale şi ministerului, domniei sale pe persoană fizică, astfel încât să ne asigurăm că forma transmisă la avizare reprezintă o opinie, o opţiune de ansamblu a unui Guvern învestit. Să ne transmită un proiect de lege însoţit de toate avizele aşa cum spune hotărârea de Guvern care reglementează procedura de avizare. Ştim bine în şedinţa din 8 aprilie ministrul Justiţiei ne-a declarat că va retransmite, practic şi-a retras proiectele de lege şi le va retransmite după ce primeşte toate avizele. Nu am primit un astfel de proiect”, a mai afirmat Bogdan Mateescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.