Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi la Berlin, că a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul german, despre un plan de acţiune bilateral, la nivelul celor două executive pe „subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate”. Şeful Guvernului României a adăugat că discuţiile au vizat şi consolidarea şi dezvoltarea cooperării economice bilaterale, susţinerea procesului de reconstruire a Ucrainei, sprijinul pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Nu în ultimul rând, prim-ministrul Ciolacu i-a mulţumit oficialului german pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la spaţiul Schengen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„În primul rând, îi mulţumesc domnului Cancelar Olaf Scholz pentru vizita efectuată recent la Bucureşti, dar şi pentru primirea călduroasă şi organizarea acestei reuniuni într-un timp atât de scurt de la preluarea mandatului de prim-ministru. Este o dovadă a prieteniei şi relaţiilor consolidate dintre Germania şi România pe care amândoi dorim să le aprofundăm. Ne propunem demararea unor discuţii între cele două guverne în vederea setării unui plan de acţiune comun pe subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate. Ridicarea la nivel strategic a relaţiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm şi mai mult legăturile dintre România şi Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să îi mulţumesc domnului Cancelar Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă susţinută, marţi la Berlin, împreună cu Olaf Scholz, cancelarul german.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a anunţat că a abordat mai multe teme cu oficialul german, cum ar fi cooperarea economică, susţinerea procesului de reconstruire a Ucrainei şi sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova.
 
„Pe agenda discuţiilor noastre au fost mai multe teme importante pentru cetăţenii pe care îi reprezentăm, atât la nivel bilateral cât şi la nivel european sau internaţional. Am discutat despre cooperarea economică şi despre cum putem dezvolta împreună atât zona comercială cât şi componenta investiţională, folosind inclusiv resursele europene. Germania este principalul partener comercial al României. Există, însă, în continuare un potenţial enorm de dezvoltare între cele două ţări, şi am identificat noi modalităţi prin care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi pieţe. Spre exemplu, două direcţii importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. În acest context, doresc să reiterez susţinerea noastră deplină pentru Ucraina în aceste momente dificile. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar şi salut eforturile făcute de guvernul din Germania cu care lucrăm foarte bine pe această zonă. Subliniez susţinerea noastră pentru  începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina cât şi pentru Republica Moldova”, a completat Ciolacu.
 
Premierul a mai spus că „România este un actor serios, credibil şi stabil pe flancul estic, şi poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune”.
 
„Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie. Avem numeroase resurse proprii, dar şi proiecte pe zona de energie care o să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunităţi importante pentru companiile germane. Totodată, România are un potenţial semnificativ pe zona de agricultură şi de construcţii, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin. Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonarea cu Uniunea Europeană şi NATO. Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuţii cu mediul de afaceri româno-german, dar şi cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie, urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german la Berlin la care sper să putem fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel”, a mai precizat şeful Executivului român.
 
Acesta a mai spus că o altă temă de discuţie a fost sprijinul oferit de Guvernul german pentru românii care trăiesc în Germania.
 
„Dincolo de aspectele economice, îmi face plăcere să evoc puntea de legătură dintre ţările noastre, respectiv comunitatea românească din Germania şi comunitatea etnicilor germani din România, care aduc o valoare adăugată inestimabilă relaţiilor noastre bilaterale. Salut sprijinul oferit de Guvernul din Germania pentru românii aflaţi astăzi în Germania şi vă asigur că Executivul pe care îl reprezint lucrează îndeaproape cu toate minorităţile prezente în România, şi mă bucur că în delegaţia noastră îl avem alături de noi pe deputatul minorităţii germane din Parlamentul României, domnul Ovidiu Ganţ”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
 
Liderul PSD i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, „pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la spaţiul Schengen”.
 
„Germania a demonstrat că este un prieten adevărat al României”, a mai spus el.
 
„Am discutat împreună despre cum putem trece peste acest blocaj nejustificat care afectează, în opinia noastră, direct, unitatea europeană. Contăm pe sprijinul Germaniei în vederea depăşirii acestui moment”, a conchis Marcel Ciolacu. 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.