Parlamentarii au respins, miercuri, în şedinţa comună de plen, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind votul dat în Parlament în 12 iunie 2017 la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, solicitată de PNL, USR şi PMP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Solicitarea a fost respinsă cu 215 voturi "împotrivă", 95 "pentru" şi opt abţineri.

Înfiinţarea acestei comisii parlamentare speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor care ţin de modalitatea de desfăşurare a votului din data de 21 iunie 2017, privind moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, a fost solicitată de grupurile parlamentare ale PNL, USR şi PMP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Parlamentarii PNL, USR şi PMP au motivat că este necesară înfiinţarea unei astfel de comisii pentru a stabili "modalitatea prin care s-au exprimat un număr de 251 de voturi, deşi numărul deputaţilor şi senatorilor ce s-au exprimat prin vot a fost de 249, conform înregistrării video a şedinţei din data de 21 iunie 2017", potrivit solicitării depuse la Birourile Permanente Reunite.

"Solicitarea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă privind votul la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost şi este perfect justificată, oamenii trebuie să ştie că deşi aveaţi voturi suficiente reflexul de a fura v-a împins să băgaţi în urne nişte pastile de Nurofen. Toată ţara ştie că această guvernare funcţjonează pe pastile de moment ce v-aţi dat jos două guverne. Însă totuşi să ajungeţi să băgaţi pastile ca să vă iasă mai multe voturi la numărătoare, este greu de acceptat", a spus liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Ea i-a acuzat pe liderii Coaliţiei că au cerut ca votul asupra acestei solicitări să aibă loc astăzi pentru a atrage atenţia opiniei publice de la probleme importante că nu au supus la vot solicitarea PNL de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia pe modificările la Codul penal. 

"Această solicitare de a da votul astăzi pe această comisie de anchetă a fost făcută la propunerea directă a lui Liviu Dragnea ieri, în birourile reunite, deşi au trecut două guverne de la acel vot. Probabil că vreţi să distrageţi atenţia opiniei publice de la câteva chestiuni extrem de grave care astăzi grevează asupra activităţii dumneavostră şi nici nu v-aţi gândit să supuneţi votul solicitarea PNL, de exemplu,  de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia pe modificările la Codul penal pe care intenţionaţi să le faceţi. Nu v-aţi gândit să puneţi pe votul final astăzi nici solicitarea privind reafirmarea parteneriatului strategic cu SUA, aşa cum solicitare PNL pentru a nu crede aliaţii noştri că declaraţiile ţâfnoase ale celor doi preşedinţi de camere reprezintă de fapt punctul de vedere al tuturor aleşilor ţării. (...)  Nu, dumneavoastră vreţi să dăm vot şi să dezbatem frauda la moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. Din punctul PNL nimic nu va va acoperi să daţi socoteală faţă de ceea ce faceti românilor, faţă de frauda la alegerile electorale şi de modul în acre i-aţi folosit pe români pentru a ajunge la guvernare şi a vă concentra doar pe nişte interese punctuale care ţin de persoanele domniilor voastre. Aţi creat un stat paralel, şi statul paralel este atunci când o guvernare ajunge să fie confiscată de un grup de câteva persoane", a susţinut Turcan.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a întrebat-o pe Raluca Turcan dacă intervenţia ei din plen a fost pentru explicarea votului sau pe „farmacie”. "Doar pentru curiozitate, intervenţia asta ce a însemnat? Explicarea votului procedură, farmacie? Doar pentru cunoştinţa dumneavoastră, ca să se nu se tot rostogolească minciuni la public, de data asta la votul respectiv n-a fost nicio pastilă de Nurofen în urnă, poate le-aţi avut în buzunare", a afirmat Liviu Dragnea.

De asemenea, senatorul USR Mihai Goţiu a spus că bilele de la votul moţiunii împotriva Guvernului Grindeanu „n-au fost suficiente pentru a numi apoi un Guvern care să reziste mai mult de şase luni”. „Au votat 249 de parlamentari (la moţiunea împotriva Guvernului Grindeanu – n.r.), în urne s-au regăsit 251 de bile. Veste proastă e că n-au fost suficiente bile pentru a numi apoi un Guvern care să reziste mai mult de şase luni. Sper că data viitoare veţi veni cu mult mai multe bile, dacă vreţi să vă duceţi un mandat de Guvern până la capăt. Legat de înfiinţarea acestei comisii acum, după şase sau şapte luni, de când s- făcut solicitare rămâne valabilă, Cetăţenii români au dreptul să ştie dacă aici ne aflăm în sediul Parlamentului României sau în Triunghiul Bermudelor. Cetăţeii României au dreptul săştie dacă noi suntem parlamentarii României sau suntem nişte mici Josephini sau David Coperffielzi, obişnuiţi să introducă mai multe bile decât cele numărate în urnă”, a afirmat Mihai Goţiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.