Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, în plenul reunit de marţi, rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020. Şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020 a fost respins de către Parlament. Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat că va solicita schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului Renate Weber, ca urmare a respingerii rapoartelor de activitate ale instituţiei pe anii 2018, 2019 şi 2020. El a adăugat că birourile permanente reunite se vor întruni miercuri pentru a stabili un plen reunit în care să fie discutată această propunere şi că trebuie găsită o soluţie şi pentru conducerea CNA, în contextul respingerii raportului de activitate al instituţiei pe anul 2020.
UPDATE Pe ordinea de zi au figurat şi rapoartele de activitate ale CSAT pe 2019 şi 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Punctul de pe ordinea de zi raportul de activitate a Avocatului Poporului pe anul 2018. Este supus votului raportul comun al comisiilor juridice de respingere şi cei care vor să respingă raportul votează pentru, cei care nu vor să respingă raportul votează împotrivă. Sunt 245 pentru respingere, un vot contra şi un coleg nu a votat”, a afirmat Ludovic Orban, în plenul reunit.
La raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2019 au fost 247 de voturi pentru respingere, 23 „împotrivă”, iar un parlamentar aflat în sală nu şi-a exercitat dreptul de vot, a adăugat Orban.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a mai anunţat că raportul de activitate al Avocatului Poporului pe anul 2020 au fost 242 pentru respingere, 35 contra şi un parlamentar nu a votat.
Liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache a a explicat votul PNL din plenul reunit.
„Aş vrea să explic votul de astăzi al grupului PNL. S-a supus dezbaterii raportul de acitivitate al Avocatului Poporului pentru 2018, 2019 şi 2020. E adevărat că acest raport a fost prezentat în plen, dar în comisiile juridice s-au constatat încălcări grave ale Constituţiei şi ale legii în activitatea Avocatului Poporului. Comisiile juridice au prezentat plenului Parlamentului rapoarte în care au evidenţiat aceste încălcări. Comisiile au obligaţia de a face recomandări plenului, printre care funcţia de control asupra instituţiilor aflate în subordinea Parlamentului. În urma dezbaterilor îmn comisii, dacă apar abateri grave, e evident obligaţia Parlamentului să îşi exprime voinţa suverană. Prin votul dumneavoastră de astăzi tocmai aţi constatat, votând pentru respingerea rapoartele, faptul că Av Pop a încălcat grav Constituţia şi legile ţării”, a precizat Gabiel Andronache.
Totodată, raportul de activitate al CNA pe anul 2020 a fost respins, cu 35 de voturi „pentru„ şi 240 contra.
De asemenea, raportul comun asupra raportului de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pe anul 2019, întocmit de comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptat cu 243 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”.
Parlamentul a luat doar act de rapoartele de activitate ale CSAT, fără a exista un vot în acest sens, conform procedurii legislative.
ŞTIREA INIŢIALĂ „În cadrul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere am hotărât convocarea plenului comun pentru ziua de marţi, începând cu orele 15,00. Printre punctele înscrise pe ordinea de zi se află raportul Avocatului Poporului, raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, în cazul în care se va finaliza raportul comisiilor reunite privind Consiliul Naţional al Audiovizualului, pentru care am dat termen până la începerea plenului de mâine, la orele 15,00, vom introduce pe ordinea de zi şi acest raport", a afirmat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite de luni.
Chestionat dacă există în coaliţia de guvernare un acord cu privire la persoana care va prelua conducerea Avocatului Poporului, liderul PNL a răspuns: „Am avut discuţii. Cu siguranţă vom ajunge la o înţelegere. Suntem pe punctul de a ne înţelege. Când vom ajunge la o înţelegere, o vom anunţa”.
Pe 25 mai, comisiile juridice ale Parlamentului au decis să propună plenului reunit revocarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
Conform Legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.