Plenul Parlamentului a votat, miercuri, în favoarea solicitării premierului Ludovic Orban privind încuviinţarea instituirii stării de alertă în România, Hotărârea de Guvern în acest sens fiind aprobată cu modificări faţă de varianta Executivului. Din totalul de 465 de deputaţi şi senatori au votat 417: 372 ”pentru”, 37 ”împotrivă”, 6 abţineri, iar doi parlamentari nu au votat.Reprezentanţii PSD au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea stării de alertă, dar cu amendamente. Senatorul PSD Radu Preda a declarat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului că este dezamăgit de modul în care s-a făcut trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă şi a făcut referire la cele trei zile care nu au fost acoperite de legislaţie. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a vorbit despre faptul că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. Marcel Ciolacu a convocat Comitetul liderilor, vorbind despre suspendarea şedinţei. Şedinţa a continuat, după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut acest lucru, întrucât starea de alertă trebuie să intre oficial în vigoare. Liderul USR Dan Barna a afirmat că parlamentarii formaţiunii vor vota încuviinţarea stării de alertă, întrucât ”acest Guvern are nevoie de un instrument legal pentru a gestiona situaţia”. ”Constructiv nu înseamnă că închidem ochii”, a afirmat Barna.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Singurul punct de pe ordinea de zi a şedinţei este "Solicitarea prim-ministrului Guvernului României, domnul Ludovic Orban, adresată Parlamentului, cu privire la încuviinţarea stării de alertă pe teritoriul României, instituite prin Hotărârea Guvernului României nr.394/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410/18.05.2020".
Starea de alertă a fost instituită pentru 30 de zile, însă, potrivit legii care a intrat luni în vigoare, dacă aceasta vizează întreg teritoriul ţării este necesară încuviinţarea Parlamentului, în termen de cinci zile.
Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă, începând cu 18 mai, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Printre măsurile prevăzute sunt obligativitatea purtării măştilor, interdicţia de a circula, în localităţi, în grupuri mai mari de trei persoane care nu sunt din aceeaşi familie, interzicerea mitingurilor şi concertelor, suspendarea zborurilor şi menţinerea mai multor puncte de frontieră închise, dar şi suspendarea cursurilor şcolare.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru încuviinţarea stării de alertă, dar că se vor face amendamente, dorindu-se evitarea ”abuzurilor”. ”Unul dintre ele portul măştii”, a afirmat Romaşcanu, făcând referire la faptul că măştile nu au fost obligatorii în starea de urgenţă, dar au devenit obligatorii în starea de alertă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.