Premierul Ludovic Orban a anunţat că va emite o Ordonanţă de Urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români, precizând că prin legea actuală, în starea de alertă, nu este vorba de încălcarea unor drepturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Ludovic Orban a fost întrebat, sâmbătă, la Târgu Mureş, ce va face dacă CCR va declara neconstituţională starea de alertă. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvenului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ce face CCR şi aşa-zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, în nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile printr-o sesizare şi o decizie a CCR practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai atât într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de noul coronavirus”, a afirmat Orban.
 
De asemenea, întrebat dacă va putea retrage drepturi şi libertăţi din această ordonanţă de urgenţă, premierul a spus: "Prin legea actuală, în starea de alertă se pot lua măsuri pentru apărarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor. Nu e vorba de încălcarea unor drepturi, ci de aplicarea unor măsuri care au ca obiectiv apărarea vieţii şi a sănătăţii cetăţenilor români, care sunt drepturi fundamentale”.

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului şi a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancţiunilor aplicate în timpul stării de urgenţă, e neconstituţională.

"În ceea ce priveşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituţie, întrucât prin conţinutul său normativ a vizat restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă şi protecţie socială, dreptul la informare, libertatea economică)", a transmis CCR.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.