Premierul Ludovic Orban a anunţat mai multe măsuri de relansare economică pentru perioada următoare, printre acestea aflându-se realizarea unui program după modelul IMM Invest şi pentru companiile mari, o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, o schemă de ajutor de stat după un model care funcţionează în cinci ţări europene, dar şi realizarea unui fond de investiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Orban a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că autorităţile sunt într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le pot accesa în perioada următoare. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Aceste resurse provin din buget, provin din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie, de asemenea provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar-bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. De asemenea, intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire cum sunt titluri de stat, obligaţiuni, chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice în care să implicăm cetăţeanul într-un program Români pentru români, ceva de genul ăsta”, a afirmat Orban.
 
El a mai anunţat faptul că BERD susţine un program de investiţii în ţara noastră de patru miliarde de euro.
 
"BERD pot să vă anunţ că a luat decizia de a susţine un program de investiţii în România cu o valoare de 4 miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat. Avem posibilitatea de a apela la credite la Banca Europeană de Investiţii şi de asemenea de a implica Fondul European de Investitii în susţinerea anumitor proiecte. De asemenea, urmărim cu mare atenţie disponibilităţile financiare pentru a genera un program amplu de investiţii al companiilor de stat”, a explicat primul ministru. 
 
El crede că România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie. 
 
"Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere”, a mai declarat Orban. 
 
El spune că, după modelul IMM Invest, va fi realizat un program similar şi pentru companiile mari.
 
"După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care chiar dacă şi-au suspendat activitatea o perioadă scurtă şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, Ford, Pirelli”, a mai afirmat primul-ministru.
 
El a precizat că va deveni operaţională o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică. 
 
“Va deveni în curând operaţional o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susţinerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a preţului la energie electrică prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO2 cu până la 20%. De asemenea, ne gândim şi la o altă măsură de reducere a taxei de cogenerare astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei”, a transmis premierul. 
 
El a mai declarat că guvernanţii pun la punct o schemă de ajutor de stat care funcţionează în cinci ţări europene, printre care Germania, Italia şi Polonia. 
 
"A doua pârghie pe care o vom folosi tot pentru susţinerea investiţiilor, evident pârghia ajutorului de stat pentru investiţii Greenfield, care fie sunt realizate de companii noi pe piaţa românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacităţi industriale noi ale unor companii care sunt active pe piaţa românească. Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcţionează în cinci ţări europene: Germania, Italia, din Est, Polonia e în curs de implementare a acestei scheme de ajutor de stat. E o schemă de ajutor de stat de garantare şi de implicare în asigurarea creditului comercial. În România avem o problemă mare în ceea ce priveşte creditul pentru că neavând o bursă de valori foarte dezvoltată, puţine companii pot să îşi obţină finanţare pentru proiecte de pe bursa de valori”, a mai spus premierul Orban.
 
El a mai afirmat că ia în calcul şi realizarea unui fond de investiţii. 
 
"Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis practic de achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument în gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate. Polonezii au împărţit fondul în mai multe zone, agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi”, a precizat primul ministru.
 
Orban a mai anunţat că un alt obiectiv îl reprezintă creşterea masivă a investiţiilor în infrastructură, fie că este vorba de cea de transport, energetică sau de sănătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.