Opoziţia a criticat marţi modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în comisia de apărare din Parlament, unde aceştia au fost chemaţi de PNL să dea explicaţii despre intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, spunând că, deşi au fost puse multe întrebări, ministrul de Interne a răspuns doar la câteva. Deputaţii PNL şi USR spun că au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru că nu le-a fost arătat raportul şi nici măcar nu ştiu care erau informaţiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atenţia că de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele intervenţiei”, a spus Victor Dobre, precizând că imediat ce se va relua activitatea parlamentară, va solicita audierea în comisia de apărare a prefectului.
"Principalul aspect pentru care noi am solicitat audierea ministrului de Interne a fost clarificarea a două probleme esenţiale în legătură cu evenimentele din 10 august - cine a decis intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi de ce această intervenţie a fost la un nivel cum nu s-a mai întâmplat de câteva zeci de ani în România. Din păcate, de-a lungul întregii discuţii, în jurul acestei teme se pare că astăzi aici nu a fost prezent un singur personaj, respectiv prefectul Capitalei, care este cel care a decis, aşa cum ne-au explicat doamna ministru şi alţi colegi din conducerea ministerului, care a decis singur, consultându-se şi cu comandantului de dispozitiv. Deci acest lucru ni s-a spus. Din păcate, nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele, nivelul intervenţiei, de ce s-a decis la ora 20.00 şi s-a intervenit la 23.00 şi aşa mai departe”, a declarat deputatul PNL Victor Dobre la finalul audierii ministrului de Interne în comisia de apărare.
El a spus că, imediat ce va fi reluată activitatea Parlamentului, PNL va solicita audierea în comisie a prefectului Speranţa Cliseru.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Opoziţia a criticat modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne şi a conducerii Jandarmeriei, fără presă şi fără ca ministrul Carmen Dan să răspundă la toate întrebările.
Deputaţii PNL şi USR au spus că au asistat ca spectatori şi au fost „"uaţi la mişto”, că întreagă audiere a fost o bătaie de joc şi că lucrurile sunt extrem de grave dacă, de exemplu, în 2018 jandarmii au ajuns să poarte căşti cu indicative acoperite cu bandă neagră pentru că nu au suficiente echipamente, iar acele căşti au fost luate de fapt de la alţi jandarmi.
Ei au mai spus că nici măcar nu ştiu exact care sunt acele informaţii clasificate despre care a vorbit Carmen Dan, fiindcă aceasta doar le-a "fluturat” raportul, fără ca documentul să le fie arătat. În plus, au spus ei, cele mai multe întrebări pe care l-au adresat ministrului de Interne au fost strict legate de intervenţie.
"Cele mai multe întrebări ţineau de intervenţie, de exemplu dacă au fost în regulă loviturile în cap date de jandarmi oamenilor paşnici. Probabil că e superclasificată această informaţie. Am întrebat dacă este normal să foloseşti gazul de la 10 centimetri către persoane care stau pe jos şi nu reprezintă un pericol. Probabil că şi această informaţie e clasificată, pentru că nu ni s-a răspuns”, au declarat deputaţii USR.
La şedinţa comisiei parlamentare, convocate în urma solicitării PNL, au fost prezenţi, alături de Carmen Dan, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei, şeful DSU, Raed Arafat şi fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş.
Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.
Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.
Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.
Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.