Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că suprafeţele de plajă nou create în staţiunea Mamaia vor fi administrate după recepţia finalizării lucărilor de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) şi vor fi deschise turiştilor. El a precizat că operatorii de plajă îşi vor primi suprafeţele pe care le au concesionate. De asemenea, ministrul a mai anunţat şi un concurs internaţional de proiecte pentru amenajarea noii suprafeţe de plajă.
Ministrul Mediului a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că un subiect abordat în discuţia cu autorităţile locale l-a reprezentat suprafaţa de plajă nou creată în Mamaia.
“Am discutat despre cum plaja va fi administrată în sezonul turistic 2021. Este o lucrare care nu este finalizată din punct de vedere juridic, recepţia nu a avut încă loc. Recepţia se va întâmpla undeva în mijlocul sezonului turistic şi această provocare necesită o atitudine constructivă din partea tuturor factorilor implicaţi, atât din partea companiei care a realizat această investiţie, cât şi din partea ABADL, din partea ministerului, Apele Române, Primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectura”, a transmis Tanczos Barna.
El a precizat că administrarea plajei până la recepţie se face de către constructor, iar apoi de către Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
“Administrarea plajei în această perioadă se face de către constructor până la recepţie, de Apele Române - ABADL, după recepţie. Trebuie să asigurăm curăţenie pe plajă în această perioadă responsabilitatea va fi a constructorului şi Apelor Române - ABADL, în peioada până la începutul sezonului. Am vorbit şi despre viitor. Prezentul trebuie gestionat în aşa fel încât să asigurăm şi servicii de salvamar, curăţenie pe plajă, să asigurăm acces pentru turişti la mare şi să existe această preocupare pentru a ţine în mod optim, curată plaja în toată această perioadă”, a mai precizat ministrul Mediului.
El a menţionat că amenajarea acestei suprafeţe de plajă în Mamaia trebuie să fie un nou început pentru ceea ce înseamnă turism la Marea Neagră.
“După finalizarea lucrărilor, recepţia lucrărilor şi intabularea noii porţiuni de plajă, Ministerul Mediului împreună cu Apele Române vor lansa un concurs internaţional de soluţii de urbanism şi de arhitectură pentru amenajarea acestei porţiuni de plajă. Va fi nevoie de un nou PUZ pentru amenajarea acestei suprafeţe imense şi amenajarea unei plaje moderne de secoul XXI. (...) Va fi o abordare total diferită de până acum în ceea ce priveşte închirierea plajelor, acordarea facilităţilor, crearea unei infrastructuri necesare, crearea infrastructurii de turism pe această nouă porţiune de plajă”, a mai declarat Tanczos Barna.
El a explicat că turiştii vor putea beneficia de aceste plaje lărgite în acest sezon estival şi este important ca serviciile de bază să fie menţinute. Ministrul a menţionat că după intabulare operatorii de plajă vor primi porţiunile pe care le au concesionate.
“Important este ca în această perioadă serviciile de bază să fie menţinute. După ce această plajă va fi recepţionată, intabulată se vor semna actele adiţionale pentru contractele existente, operatorii de plajă îşi vor reprimi acele porţiuni de plajă pe care le au concesionate, urmând ca pentru porţiunea nouă, extinsă de plajă să se realizeze acest PUZ”, a afirmat ministrul.
El a cerut turiştilor care vin la Mamaia să respecte indicaţiile salvamarilor şi să nu rişte mai mult decât trebuie.
“Va fi un an de tranziţie în care trebuie să respectăm regulile stabilite de salvamari şi să avem grijă de noi, să nu riscăm mai mult decât trebuie şi să nu trecem de indicaţiile salvamarilor”, a mai transmis Tanczos Barna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.