Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat miercuri, la cea de-a 31-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), organizată la Bucureşti. În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Luminiţa Odobescu a reafirmat condamnarea fermă de către România a acestui război care constituie o ameninţare la securitatea europeană şi globală şi o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi a Actului Final de la Helsinki.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul afacerilor externe a salutat găzduirea de către Parlamentul României a unei noi sesiuni a forului parlamentar al OSCE, după 24 de ani de la precedenta reuniune de la Bucureşti şi a evidenţiat faptul că sesiunea parlamentară din acest an se desfăşoară pentru a treia oară consecutiv în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, susţinut de Belarus, transmite MAE într-un comunicat oficial.

Luminiţa Odobescu a reafirmat condamnarea fermă de către România a acestui război care constituie o ameninţare la securitatea europeană şi globală şi o încălcare flagrantă a Cartei ONU şi a Actului Final de la Helsinki.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Ministrul Luminiţa Odobescu a reiterat sprijinul deplin pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Oficialul român a punctat necesitatea ca orice încălcare a dreptului internaţional, precum şi a principiilor şi angajamentelor OSCE, să fie expusă şi sancţionată. Totodată, a salutat poziţia principială manifestată de Preşedintele AP OSCE Pia Kauma şi de Preşedintele-în-Exerciţiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Republicii Malta Ian Borg, cu privire la războiul de agresiune al Rusiei.

Ministrul român şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativele şi proiectele prin care OSCE a continuat să funcţioneze şi să răspundă noilor provocări.

”În context, referindu-se la impactul regional al războiului, în special asupra ţărilor vecine Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a subliniat necesitatea ca OSCE să contribuie la consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, în contextul acţiunilor destabilizatoare ale Federaţiei Ruse”, se arată în comunicat.

Ministrul a subliniat necesitatea soluţionării conflictelor prelungite din arealul OSCE, cu respectarea integrităţii teritoriale a statelor. De asemenea, ministrul român a salutat faptul că aceste teme importante s-au regăsit pe agenda sesiunii, alături de alte subiecte majore care vizează securitatea internaţională, ceea ce reconfirmă angajamentul asumat, dar şi rolul important al AP OSCE în sprijinirea eforturilor de restabilire a păcii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.