Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre majorările de salarii şi pensii din justiţie, că ”avem de lucrat la calitatea legiferării”, el precizând că ministerul nu majorează salariile ci este vorba despre legi care au fost date de-a lungul timpului şi care au produs mii de procese în sistem. Ministrul a arătat că este nevoie să se uniformizele modul în care este aplicată legea, la toate categoriile, fiind nevoie de o lege a salarizării unitare în sistemul judiciar, şi a explicat că diferenţele apărute în pensiile magistraţilor au ca explicaţie tot această necorelare legislativă. ”E un carusel care nu se mai termină, cineva trebuia să spună stop, dacă e ceva de corectat, trebuie făcut prin lege”, a arătat Predoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ministerul Justiţiei nu a majorat şi nu poate majora salariile şi pensiile în plată”, a spus ministrul, precizând că este majorări sunt prevăzute în legi adoptate de-a lungul anilor, care cuprind necorelări care au declanşat un val de procese între o parte dintre angajaţi şi Guvern, respectiv Ministerul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a arătat că este vorba de sute sau chiar mii de decizii ale instanţelor, inclusiv la nivelul ÎCCJ, care au corelat legile de salarizare, şi care ”sunt obligatorii, ele stabilind corelaţiile pe care legea ar trebui să le facă între clase şi subclase”. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul a arătat că problema a plecat de la o Ordonanţă de Urgenţă din 2016, care a stabilit un nou sistem de referinţă sectorială pentru o subclasă, şi anume sistemul de probaţiuni, iar această majorare de 20% a produs un val de procese care s-au produs de-a lungul anilor.

El a mai afirmat că CCR a stabilit că venitul de referinţă sectorial trebuie aplicat tuturor subclaselor ocupaţionale din justiţie, iar ceea ce a făcut ministerul a fost să aplice corect legea.

Potrivit ministrului, este nevoie de o lege a salarizării unitară.

”Cu fiecare zi în care nu intervenim, acest proces se poate propaga”, a spus Predoiu, arătând că este nevoie să se uniformizele modul în care este aplicată legea, la toate categoriile. 

”Am propus şi voi veni în Guvern cu un memorandum care să reglemetze această situaţie. (..) Nu este singura anomalie din sistem, am primit peste o mie de memorii de la instanţe, de la grefieri, de la asociaţiile magistraţilor”, a arătat Predoiu, precizând că ”fenomenul începe în anii 2002 -2003. 

Ministrul a criticat şi afirmaţiile potrivit cărora magistraţii ar fi de vină pentru această situaţia sau că sunt lacomi. ”Este o concluzie superficială, concluzia este că legea trebuie aplicată pentru toată lumea. E un carusel care nu se mai termină, cineva trebuia să spună stop, dacă e ceva de corectat, trebuie făcut prin lege”. 

Cătălin Predoiu a declarat că aici este vorba şi despre ”calitatea legiferării” şi a menţionat că în Parlament ”avem de lucrat la calitatea legiferării”. 

”Când din Parlament ies legi necorelate, apare calea pentru procese şi tensiuni inerente între categorii de salariaţi”, a spus el.

Predoiu a mai afirmat că şi în cazul pensiilor din sistemul de justiţie, care sunt pensii ocupaţionale, s-a ajuns la situaţii de pensii în plată mai mari decât salariul, tot din cauza calculului acestor algoritmi”. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.