Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a solicitat în anul 2023 un buget de aproape 620 milioane de lei, o creştere considerabilă faţă de anul 2022. Această majorare de peste şase ori este datorată faptului că în anul 2023 MFTES are nevoie de resurse bugetare consistente pentru a derula proiectele aprobate de Guvern în 2022: programul de creştere a natalităţii, programele de creditare cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, realizarea celor 150 de centre de zi pentru copii sau înfiinţarea direcţiilor de familie şi tineret, anunţă instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Astfel, din bugetul estimat la peste 620 de milioane de lei, aproape 92% merge către proiectele dedicate copiilor, tinerilor sau familiilor, iar restul sumelor, circa 8%, sunt alocate pentru funcţionarea ministerului şi a instituţiilor subordonate. ”Anul acesta am avut cel mai mic buget dintre toate ministerele şi mă bucur că am reuşit să conving coaliţia de guvernare că avem nevoie de sume consistente pentru a susţine copiii aflaţi în grija statului, tinerii, familiile, victimele violenţei domestice sau femeile. Am avut consens politic în tot acest an, au fost aprobate proiecte foarte importante şi pentru care s-au găsit resursele necesare”, a precizat ministrul Gabriela Firea. Potrivit ministerului Familiei, cele mai importante sume din buget vor merge către: •208 milioane de lei merg către reţeaua celor 150 de centre de zi pentru copii în situaţii vulnerabile, proiect asumat în PNRR. •150 milioane de lei reprezintă sprijinul financiar acordat cuplurile sau persoanele singure în programul pentru creşterea natalităţii. •100 milioane de lei sunt destinaţi preluării şi operaţionalizării în anul 2023 a Direcţiilor Judeţene pentru Familie şi Tineret. Suma include cheltuielile de personal, bunuri şi servicii, acţiuni de tineret şi studenţeşti, tabere de tineret şi studenţeşti, precum şi cheltuieli de capital. •50 milioane de lei pentru programele derulate de ANPDCA şi ANES din fonduri externe nerambursabile (programele pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, sistemul informatic naţional pentru sistemul de protecţie al copiilor etc.) •47 milioane de lei reprezintă valoarea dobânzilor, a cheltuielilor cu comisioanele de analiză, precum şi a cheltuielilor cu comisioanele de gestiune a garanţiilor de stat aferente Programelor de creditare „Student Invest” şi „Family Start”. •6,5 milioane de lei reprezintă finanţarea proiectelor, acţiunilor şi taberelor, lucrărilor de cercetare şi finanţarea concursurilor de proiecte pentru tineret. •5,5 milioane de lei reprezintă cheltuieli de capital aferente aparatului central al MFTES, Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. •331.000 de lei pentru contribuţiile şi cotizaţiile anuale la organismele internaţionale din care România face parte, prin MFTES. Pentru funcţionarea ministerului, însemnând salariile angajaţilor, întreţinerea şi funcţionarea structurii centrale, ANPDCA şi ANES au fost prevăzuţi în buget puţin peste 50 de milioane de lei, mai arată instituţia. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este o instituţie înfiinţată în noiembrie 2021 şi care a început să funcţioneze efectiv patru luni mai târziu. Pentru anul 2022, bugetul alocat iniţial a fost de circa 180 milioane de lei, dar sumă rămasă după rectificările bugetare a fost de doar 86 milioane de lei.
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.