Ministerul Dezvoltării anunţă că joi a avut loc, în format online, cea de-a şaptea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Operaţional Comun România-Ucraina, în cadrul căreia s-au analizat stadiul implementării programului şi măsurile necesare pentru a accelera ritmul de derulare a proiectelor, având în vedere necesitatea finalizării acestora până la sfârşitul anului 2023.
În prezent, Programul România-Ucraina finanţează 66 de proiecte, cu o valoare totală de 65,9 milioane euro, din care 51,8 milioane euro sunt fonduri nerambursabile. Proiectele vizează atât investiţii în infrastructură, cât şi achiziţia de dotări, schimburi de experienţă şi instruiri comune ale partenerilor din cele două state participante, precizează Ministerul Dezvoltării.
Până la data reuniunii, au fost plătite beneficiarilor 38 milioane euro, constând atât în prefinanţări, cât şi în plăţi finale pentru proiectele care şi-au încheiat deja activităţile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În cadrul reuniunii, a fost discutat şi proiectul de regulament european, elaborat pentru a veni în sprijinul programelor, în contextul conflictului din Ucraina şi al suspendării programelor de cooperare cu Rusia şi Belarus, prin care sunt vizate măsuri de flexibilizare a implementării proiectelor şi simplificarea anumitor proceduri de management al programului.
La întâlnire au participat reprezentanţii Autorităţii de Management (MDLPA), ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Suceava), autorităţile locale din judeţele şi oblasturile care fac parte din aria programului, precum şi reprezentanţii Autorităţilor Naţionale din cele două state şi ai Comisiei Europene.
Comitetul Comun de Monitorizare este format din reprezentanţi ai autorităţilor locale, regionale şi centrale din statele participante la program. Fiecare ţară participantă are drepturi egale de vot, indiferent de numărul reprezentanţilor desemnaţi. Comitetul Comun de Monitorizare urmăreşte desfăşurarea programului, examinează toate problemele care afectează performanţa acestuia, având posibilitatea de a emite recomandări către Autoritatea de Management în ceea ce priveşte implementarea. Comitetul Comun de Monitorizare aprobă criteriile de selecţie a proiectelor şi este responsabil de procedurile de evaluare şi selecţie aplicabile proiectelor care urmează să fie finanţate prin program.
Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, cu un buget de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează. Toate informaţiile despre acest program pot fi consultate la www.ro-ua.net
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este Autoritate de Management pentru acest program de cooperare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.