Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost avizat favorabil, joi, de comisiile de politică externă, el explicând parlamentarilor că îl califică pentru acest post "faptul că e calificat în domeniu", iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe "acţiuni strategice", care au fost şi vor fi urmate.
"Am fost întrebat ce mă califică. Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu", le-a spus Meleşcanu parlamentarilor care l-au întrebat despe evaluarea PSD asupra capitolului politicii externe, unde sunt doar două obiective îndeplinite.
El a spus că există o "specificitate" a politicii externe, unde este greu de făcut evaluări pe măsuri obiective.
"Cap politică externă e un capitol care implică direcţii de acţiuni strategice. Nu e vorba de măsuri specifice, într-un fel sau altul, ci direcţii strategice pe care va trebui să le urmăm şi pe care le-am urmat", a explicat Meleşcanu.
În privinţa priorităţilor sale la minister, Meleşcanu a spus că este nevoie de "continuitate", făcând referire la contribuţia României în UE şi NATO, participarea la misuni externe şi parteneriatul cu SUA, "mai ales după vizita preşedintelui Iohannis, prima şi singura vizită de până acum a unui preşedinte din Europa de est", care "a deschis oportuntăţi importante".
El a subliniat şi relaţia cu Republica Moldova ca o prioritate, dar şi parteneriatele strategice cu Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.
Teodor Meleşcanu a fost avizat cu 21 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi o abţinere. El ar urma să îşi înceapă al patrulea mandat în fruntea MAE.
În domeniul politicii externe, analiza realizată de PSD consemnează două obiective îndeplinite: menţinerea angajamentului privind aderarea, în etape, la spaţiul Schengen şi implementarea adecvată a deciziilor Summitului NATO din 2016, de la Varşovia, de interes pentru România.
Parţial, au fost îndeplinite 6 obiective: pregătirea pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I 2019, continuarea demersurilor de finalizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare, susţinerea fermă a eforturilor de integrare europeană ale Republicii Moldova, dezvoltarea Parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu SUA, continuarea procesului de consolidare durabilă a relaţiei cu Republica Moldova, consolidarea dimensiunii economice a politicii externe.
Nerealizările sunt în număr de 14: implicarea activă şi pe fond în elaborarea mandatului comunitar privind negocierile relative la Brexit evidenţierea contribuţiei substanţiale a României la asigurarea securităţii frontierei externe a UE, sprijinirea şi eficientizarea Parteneriatului Estic, promovarea procesului de extindere şi susţinerea în acest sens a ţărilor din Balcanii de Vest, continuarea eforturilor de implementare a proiectelor concrete din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării, dezvoltarea capacităţilor de apărare ale UE şi a Politicii Comune de Securitate şi Apărare, comandamentul Multinaţional de nivel Divizie pentru Sud-Est să devină operaţional până la Summitul din 2017, sprijin pentru consolidarea capacităţii de apărare a partenerilor estici, punerea în valoare a parteneriatelor României în plan bilateral şi multilateral, valorizarea adecvată a relaţiilor cu ceilalţi vecini direcţi ai României Consolidarea dialogului politic cu statele din regiune pentru dinamizarea relaţiilor economice şi în plan energetic, relansarea relaţiilor cu ţările emergente din Asia, America Latină şi Africa, dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, respectând sancţiunile UE, îmbunătăţirea calităţii serviciilor consulare pentru cetăţenii români din străinătate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.