Deputatul PSD Marius Budăi a anunţat că social-democraţii vor depune în Parlament un proiect de lege prin care TVA la lemnele de foc să fie redus de la 19% la 9%. Acesta a criticat faptul că legea consumatorului vulnerabil a fost adoptată fără amendamente, lucru care a dus la excluderea câtorva milioane de beneficiari.
„În expunerea de motive iniţială, erau cuprinse un număr de 427.000 de persoane, cu un buget de circa 420 de milioane. Ulterior, când legea a ajuns la Parlament, a ajuns cu acelaşi număr de persoane, dar cu un buget de 260 de milioane, un buget mult mai mic. Acea bătaie de joc de 10 - 20 de lei pe lună, în funcţie de tipul de tipul de combustibil cu care persoanele se încălzesc, este practic ridicolă. Au scos oamenii şi au uitat să prevadă, pentru cei care se încălzesc cu lemne le-au dat un sprijin foarte mic. De aceea noi, PSD, vom depune în perioada următoare un proiect, cred că s-a şi depus ieri la Senat, cu reducerea TVA la lemnele pentru foc de la 19 la 9%”, a afirmat Marius Budău, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Parlament.
El a mai spus că este foarte prost scrisă legea consumatorului vulnerabilă astfel încât este inaplicabilă, iar sprijinul pe care îl prevede actul normativ este foarte mic şi intră în vigoare de abia de la 1 septembrie 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Dar în următoarea iarnă ce fac cetăţenii români, cei care nu vor primi niciun sprijin? Şi sunt milioane de oameni. Amintesc că 66% din populaţia României se încălzeşte cu lemn de foc”, a completat deputatul PSD.
Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie iniţiat de Guvern.
Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.
Este estimat că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.