Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă, referindu-se la ideile conform cărora PSD şi PNL ar urma să candideze pe liste comune la alegerile parlamentare din anul 2024, că nu „vede o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”. El face referire la modelul Germaniei, unde marile partide de stânga şi dreapta au candidat separat, dar au guvernat împreună în ultimii 17 ani.
Întrebat, la Prima Tv, cum răspunde afirmaţiilor fostului lider al PNL Ludovic Orban conform cărora PSD şi PNL ar dori să aibă candidatură comună la viitoarele alegeri legislative, Marcel Ciolacu a invocat modelul german.
„Nu vreau să comentez ce spune domnul Orban. Ştiţi, e o vorbă: pâinea se mănână rânduri. Domnul Orban a avut şansa să facă ceva bun pentru această ţară şi pentru PNL. Părerea mea, că nu i-a reuşit nici pentru PNL, nici pentru România, dacă ne uităm la cifre şi abordarea din perioada pandemiei. Cred că vom rămâne doar cu frustrarea că am fost închişi în case timp de 30 sau 60 de zile, în timp ce s-au furat sute de milioane de euro pe produse neconforme şi nefolosite nici în ziua de astăzi. (...) Nu cred că... eu prefer sistemul german, chiar dacă acolo aproape 17 ani au fost stânga şi dreapta împreună la putere, întotdeauna au candidat separat şi după alegeri au creionat o coaliţie”, a afirmat Marcel Ciolacu în emisiunea Insider Politic, difuzată duminică de Prima Tv.
El a invocat, în cest context, „doctrinele şi valorile separate” ale PNL şi PSD, arătând că divergenţele dintre cele două partide „nu sunt certuri”.
„E normal ca eu să apăr valorile social-democrate şi să-mi doresc o echitate socială mai pronunţată în România, e normal ca domnul Ciucă să-şi apere valorile liberale şi important e ca fiecare cu argumente – nu cu lozinci, ”Domnule, este taxă unică” – haideţi să vedem realităţile, s-au închis foarte multe incendii în această perioadă de şase luni de zile şi doar să fii rău intenţionat să nu observi totuşi plus valoarea adusă de PSD prin miniştrii săi în actuala componenţă a guvernului şi rapiditatea cu care s-a reacţionat la aceste crize. Nu văd, totuşi, o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”, mai afirmă liderul PSD.
Acesta a explicat că Uniunea Social-Liberală (USL) s-a format pentru că, la acel moment, liderii celor două partide au „considerat că trebuie să se unească împotriva unui duşman”, arătând că nu este cazul în acest moment, pentru că liderii PNL şi PSD „nu au duşmani, ci adversari politici”.
„Atunci s-au unit cu toţii împotriva lui Băsescu. Dacă ne uităm acum în spate, total justificată acea unire şi acea ură împotriva preşedintelui Băsescu, dar nu suntem în acel context”, adaugă Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.