Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că este nevoie de o mai mare implicare a statului, a societăţii şi a mediului de afaceri pentru asigurarea unei vieţi mai bune pentru persoanele cu dizabilităţi, nefiind suficient să existe legislaţie şi să se mărească alocaţiile. Ciolacu a anunţat că va propune modificarea legislaţiei, astfel încât autorităţile locale să fie obligate să angajeze persoane cu dizabilităţi, fără a mai exista acea ”crăpătură” - dacă nu îndeplineşti această condiţie, să plăteşti statului anumiţi bani. În cazul în care o autoritate chiar nu are această posibilitate, trebuie ca acest lucru să fie atestat de către Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
Marcel Ciolacu a participat, luni, la semnarea parteneriatului ”Şanse egale pentru o viaţă independentă”, încheiat între Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
”Eu mă consider mai norocos decât dvs, dar acest lucru nu trebuie să mă bucure, acest lucru trebuie să mă oblige. Cu toţii trebuie să ne implicăm mai mult. Avem o obligaţie faţă de dumneavoastră şi faţă de societatea pe care ne-o dorim în România (...) Este insuficient să avem legislaţie, un lucru obligatoriu, dar această legislaţie trebuie pusă şi în practică şi nu poate fi pusă în practică decât dacă ne implicăm cu toţii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta a apreciat că reprezentanţii mediului economic au decis să creeze, cu un an mai repede decât prevede legea, ”centre pilot” care facilitează accesul persoanelor cu dizabilităţi.
”Cred că lucruri simple – cum este să alimentăm la pompă, să scoatem bani de la bancomat sau să mergem la supermarket să ne facem cumpărăturile – pentru marea majoritate dintre noi sunt lucruri la care nu ne gândim. Trebuie să ne gândim dacă, n-am avea posibilitatea să avem acces la aceste lucruri, cum ne-am simţi noi, cum am trăi noi”, a mai declarat Ciolacu.
Acesta s-a referit la legislaţia care obligă administraţiile locale şi centrale ca un anumit număr de posturi să fie alocat persoanelor cu dizabilităţi.
”Până acum, legislaţia te lasă – dacă nu îndeplineşti – să plăteşti statului anumiţi bani. Cred că este o abordare greşită (...) Dacă o autoritate locală doreşte să nu aplice această lege, trebuie să aibă o negaţie de la dvs (Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România – n.r). O să propun această modificare a legislaţiei, pentru că dreptul la muncă şi dreptul de a fi implicaţi în societate este cel mai importrant”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai afirmat că nu este normal să existe ”o crăpătură” în lege, astfel încât angajatorul să aibă şi altă variante.
”Este insuficient să plătim alocaţii sau să facem legi. Nu cred că prioritar pentru dvs este a statul să mărească anumite sume. Este important şi acest lucru, dar nu este determinant. Determinant este accesul dvs la o viaţă cât mai normală”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.